Nepirksi? Piespiedīsim! "Smaržu tirgotāji" draud ar nazi

© Sputnik / Sergey MelkonovCentrāltirgus
Centrāltirgus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieki un pilsētas viesi kļuvuši piesardzīgāki un apguvuši izplatītākās krāpnieku shēmas, tāpēc afēristi spiesti peļņas labad ķerties pie nažiem.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik, Jeļena Kirillova. Rīgas centrā pieķerti divi nekaunīgi laupītāji, kuru upuru vidū ir arī pusaudži.

Piektdien pie Rīgas Centrāltirgus pieturas 16 gadus vecam pusaudzim uzbrukuši uzmācīgi tirgoņi, kuri garāmgājējus pierunā nopirkt smaržas.

Interneta krāpnieki. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 200 austrāliešus piekrāpuši interneta darboņi no Latvijas

Jāatgādina, ka krāpnieki jau gadu desmitiem izmanto noteikto metodi, lai atņemtu lētticīgiem garāmgājējiem naudu. Taču parasti policija ir gandrīz bezspēcīga cīņā ar afēristiem, jo cietušais brīvprātīgi šķiras no naudas un pret to saņem preci (smaržas vai firmas apģērbu, kas, labākajā gadījumā ir lēts viltojums).

Pēdējā laikā krāpnieki kļuvuši manāmi nekaunīgāki. Spriežot pēc visa, lētticīgu cilvēku kļūst mazāk, tāpēc noziedznieki spiesti izgudrot jaunus paņēmienus. Garāmgājējus teju ar varu piespiež paņemt rokās preci, lai nebūtu iespējams atkratīties ar vienkāršu "nē". Nonāk līdz tam, ka tā saucamās smaržas afēristi iemet garāmgājēju somās un pēc tam prasa samaksu.

Nazis rokās

Pagājšpiektdien krāpnieki spēra soli tālāk: kad 16 gadus vecais pusis, kurš gaidīja sabiedrisko transportu, atteicās nopirkt smaržas, viņi iemeta flakonu puiša somā un pieprasīja naudu. Taču naudas zēnam nebija, viņš to atklāti paziņoja uzmācīgajiem "pārdevējiem" un mēģināja atdot smaržas.

Bezpajumtnieki - Sputnik Latvija
Slazds uz ceļa: autovadītājus brīdina par krāpniekiem

Taču vīrieši saķēra puisi aiz rokām un, kad viņš atbrīvojās, atklājās, ka pazudis viņa rokas pulkstenis. Kad puisis palūdza atdot pulksteni, viens no "pārdevējiem" izvilka no kabatas nazi. Vēl vairāk, laupītājs piedāvāja atdot pulksteni apmaiņā pret mobilo tālruni, pēc tam pusaudzi paaicināja iesēsties mašīnā un atrisināt strīdu. Taču puisis nobijās un atteicās no tālākām pārrunām ar laupītājiem.

Cietušais vērsās policijā, un drīz vien tika aizturēti divi — 1991. un 1972. gadā dzimuši — vīrieši.

Noskaidrojās, ka viens no viņiem, iespējams, iesaistīts citā noziegumā, kas tika izdarīts 1. augustā Rīgas Centrālās stacijas rajonā. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 1972. gadā dzimušais vīrietis apzadzis citu 16-gadīgu zēnu. Vispirms viņš vienkārši palūdzis puisim naudu. Kad tas iežēlojies un iedevis viņam 50 centus, noziedznieks izrāvis no puiša naudas maka 10 eiro un aizbēdzis.

Sakarā ar abiem incidentiem ierosinātas krimināllietas. Izrādījās, ka viens no ļaundariem (1991. gadā dzimušais) iepriekš jau četras reizes saukts pie kriminālatbildības par laupīšanu. Patlaban viņš atrodas policijas uzraudzībā, bet viņa gados vecākais biedrs ievietots izolatorā.

Ziņu lente
0