Tautas kalpi nolēmuši vairs nerādīt savas algas

© Sputnik / Виктор Вестеринин / Pāriet pie mediju bankasEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti paskatījās uz citu valstu pieredzi un pieņēma likuma grozījumus par valsts pārvaldes kārtību, kur atļāva sev vairs nepublicēt savu algu summas.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Latvijas Saeima pieņēma likuma grozījumus par valsts pārvaldes kārtību, izslēdzot normu par ikmēneša amatpersonu algu publicēšanu, vēsta mixnews.lv.

Atbildīgās komisijas deputāti, iepazīstoties ar citu Eiropas valstu pieredzi, nonāca pie secinājuma, ka nekur informācijas par darbinieku algām nav tik plaši pieejama kā Latvijā. Lielākoties valstis publicē šādu informāciju bez vārdiem un uzvārdiem, savukārt informācija par konkrētiem darbiniekiem tiek sniegta pēc pieprasījuma.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisija piedāvā valdībai publicēt ierēdņu algas reizi gadā un sniegt visiem gribētājiem liecības par valsts darbinieku ienākumiem pēc pieprasījuma, pēc prasības iesniegšanas atbilstošajai iestādei.

Eiro - Sputnik Latvija
Gandrīz 20% darbinieku Latvijā saņem 380 eiro algu vai arī zemāku

Vērts atzīmēt, ka grozījumi paredz amatpersonu un valsts iestāžu darbinieku algas informācijas publicēšanu kārtībā, kura noteikta likumā par amatpersonu un valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku atalgošanu. Taču gala lēmumu par to, cik detalizēta informācija tiks publicēta, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, nāksies pieņemt Ministru Kabinetam.

Sākotnēji Saeima pieņēma normu par to, ka algas tiek publicētas valsts iestāžu mājas lapās ar vārdu un uzvārdu norādīšanu, taču prezidents Raimonds Vējonis  iesniedza grozījumus atkārtotai izskatīšanai, norādot uz juridiskām problēmām.

Iepriekš tika ziņots, ka ministru un deputātu algas tiek paaugstinātas automātiski, līdz ar vidējiem pilsoņu ienākumiem. Saskaņā ar likumu, premjerministra darba algai ir jābūt piecas reizes lielākai, nekā vidējai darba algai valstī. Pēc aptuveniem aprēķiniem, no tā izriet, ka Māra Kučinska alga 2018. gadā palielināsies par 202 eiro — līdz 4 tūkstošiem 235 eiro pirms nodokļu nomaksas, citu ministru alga palielināsies par 192 eiro — līdz 4 tūkstošiem 20 eiro.

Saskaņā ar esošo kārtību, ministra alga tiek aprēķināta, reizinot vidējo darba algu uz koeficientu 4,68. Saeimas deputāta alga tiek aprēķināta ar koeficientu 3,2.    

Ziņu lente
0