Latvijā ģimenes ārstus piedāvā padarīt par nodokļu inspektoriem

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабастовка семейных врачей - Рижская поликлиника
Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības palāta piedāvā atņemt bezmaksas ģimenes ārstu pakalpojumus tiem, kuri nemaksā sociālās iemaksas.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības palāta (LTRP) piedāvā izsvītrot no minimālo veselības aprūpes pakalpojumu saraksta ģimenes ārstu pakalpojumus, paziņoja Saeimas Sociālo lietu un nodarbinātības komisijas sēdē LTRP pārstāve, bijusī veselības ministre Ingrīda Circene, vēsta Mixnews.lv.

Veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Čakša: streikojošie ārsti vēlas palikt uzmanības centrā

LTRP uzskata, ka minimālajos medicīnas pakalpojumos ir jābūt iekļautiem neatliekamai palīdzībai, palīdzībai dzemdībās slimību ārstēšanai, kuras nopietni ietekmē sabiedrības veselību.

LTRP pārstāvis Margers Zeitmanis arī paziņoja, ka veselības aprūpes sistēmai ir nepieciešams kapitālais, nevis kosmētiskais remonts, tādēļ ir jāapdomā, vai cilvēkiem, kuri apzināti nepiedalās sistēmā, pienākas sākotnējā palīdzība un kompensētie medikamenti.

"Ja mēs radīsim šos mazos šķēršļus, iespējams, daudzi sapratīs, ka piedalīties sistēmā ir ērtāk, nekā nepiedalīties tajā," — teica viņš.

Parlamentārieši dažādi uztvēra šo ideju, un sākās asas diskusijas.

Piemēram, piedāvājumu atbalstīja deputāte Ingūna Rībena (VL-TB/LNNK). Pēc viņas teiktā, brīnums, ka gadiem ilgi "visus interesē kaut kādi atsevišķi indivīdi", kuri nestrādā, taču neinteresē tie, kuri godīgi maksā nodokļus.

Deputāte Līga Kozlovska (ZZS), pretēji, uzskata, ka cilvēkiem vispieejamāko ģimenes ārstu nedrīkst pārvērst par nodokļu kontrolieri, kurš liek cilvēkiem "iet uz ielas un saukt ātro palīdzību".

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Latvijas Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu par veselības aprūpes finansēšanu. Saskaņā ar dokumentu, pilnu medicīnisko pakalpojumu klāstu Latvijā saņems tie, kuri paši vai par kuriem tiks samaksāts sociālā iemaksa 1% apjomā no minimālās algas 2018. gadā, 3% — 2019. gadā un 5% — 2020. gadā. Tādējādi, ar minimālo algu, kuras apmērs laika periodam no 2018. līdz 2020. gadam paredzēts 430 eiro mēnesī, 2019. gadā ikmēneša maksājums sastādīs jau 12,9 eiro mēnesī (154,8 eiro gadā), savukārt 2020. gadā – 21,5 eiro mēnesī (258 eiro gadā).

Пилот компании AirBalitc в кабине Bombardier CS300 - Sputnik Latvija
Deficīta profesijas: kur atrast ārstus un pilotus

Šobrīd Valsts sociālās apdrošināšanas sistēma neietver apmēram 300 tūkstošus cilvēku – mikrouzņēmumu īpašniekus, jaunos bezdarbniekus (vecāki par 18 gadiem), diasporu, kura ierodas dzimtenē pēc kvalitatīviem medicīnas pakalpojumiem, un "ēnotājus" – tos, kas saņem aplokšņu algas.

Visi iedzīvotāji, neatkarīgi no sociālā nodokļa nomaksas, iegūst tiesības izmantot neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību dzemdībās, ģimenes ārsta pakalpojumus, kā arī sabiedrībai bīstamu slimību (piem. psihiskās slimības un tuberkuloze) ārstēšanai paredzētus medikamentus un pakalpojumus.

Ziņu lente
0