Eiropas Savienība nesteidz piešķirt naudu latviešu zemniekiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mutvārdu konsultācijas sakarā ar Latvijas lauksaimnieku atbalstu, kuri cieta no plūdiem, turpinās, taču rakstisku atbildi uz finansējuma pieprasījumu Eirokomisija nedod.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Eirokomisija joprojām nav devusi nekādu atbildi attiecībā uz Latvijas pieprasījumu par finanšu palīdzības sniegšanu no plūdiem cietušajiem zemniekiem, paziņoja Zemkopības ministrijā, vēsta rus.tvnet.lv.

Saskaņā ar ministrijas datiem, vēstule ar lūgumu atbalstīt Latvijas lauksaimniekus tika nosūtīta ES lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam 5. oktobrī. Tajā teikts par to, ka šobrīd Latvijā aizgāja bojā 76,9 tūkstoši hektāru sējumu un 13 tūkstoši tonnu sagatavotā siena, savukārt lauksaimnieki guvuši zaudējumus 37,3 miljonu eiro apmērā.

"Rakstisku atbildi mēs pagaidām neesam saņēmuši, savukārt mutiski pastāvīgi notiek pārrunas un tikšanās ar ES dienestiem," paziņoja Zemkopības ministrijas preses sekretāre Daiga Muceniece. Viņa piebilda, ka analoģiska vēstuli Eirokomisijas prezidentam Žanam Klodam Junkeram nosūtīja arī premjerministrs Māris Kučinskis.

Iepriekš valdības vadītājs paziņoja, ka neredz iemeslus, kuru dēļ Latvijai varētu būt atteikts palīdzībā no Briseles. Pēc viņa sacītā, no ES Solidaritātes fonda var tikt saņemti līdzekļi meliorācijas sistēmu savešanai kārtībā, lai situācija ar lauku applūšanu, kā tas notika augustā, neatkārtotos. Attiecībā uz plūdos cietušo zemnieku atbalstu Kučinskis pateica: "Man neliekas, ka konceptuāli Latvijas lūgums varētu tikt noraidīts."

Premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis: Latvija saņems no ES līdzekļus plūdu nodarīto zaudējumu kompensācijai

Viņš uzskata, ka Latvija ir izdarījusi visu nepieciešamo, taču, ja Eiropas Savienība pieprasīs vēl kādus aprēķinus, tie tiks sniegti.

Kā tika ziņots, no Latvijas valsts budžeta lietavās un plūdos cietušajiem lauksaimniekiem piešķirti 14,87 miljoni eiro. Pēc Kučinska vārdiem, tas ir maksimums, ko valdība var piešķirt cietušajiem lauksaimniekiem.    

Ziņu lente
0