Vandālisms Rīgas kapsētās: kādēļ traucē mirušos

© REUTERS / Carlos Garcia RawlinsCilvēka galvaskauss
Cilvēka galvaskauss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vesela noziegumu sērija, kas saistīta ar kapu un mirušo ķermeņu apgānīšanu, tika pastrādāta pēdējos gados Rīgas kapsētās: vandāļi atrok kapus un izvelk nelaiķu galvaskausus.

RĪGA, 8. oktobris — Sputnik. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments dažos pēdējos gados reģistrējis aptuveni 30 vandālisma gadījumu kapsētās, pastāstīja LTV7 kanāla programmā "Personīgā lieta".

2015. gadā Rīgas Kurzemes priekšpilsētas policija aizturēja jauniešu grupu, kuri rakņājās Lāčupes kapos. Saskaņā ar kārtības sargu datiem, vandāļi raka ārā 1940.-41. gg. mirušo  vecticībnieku apbedījumus. Nelaiķu galvaskausus ļaunprāši vilka ārā no kapa un izmantoja tos garu izsaukšanas rituālos.

Вайра Вике-Фрейберга на избирательном участке по выборам в Европарламент и местные органы власти Латвии - Sputnik Latvija
Tādu cilvēku apbēdinājuši...

Policisti dežurēja Lāčupes kapsētā 14 diennaktis, līdz pamanīja, ka jaunieši pie izrakta kapa sākuši kaut kādas rituāla darbības sveču gaismā.

Notikuma vietā tika aizturēti trīs cilvēki, kuru vidū bijis viens nepilngadīgais un meitene. Visi aizturētie bija no turīgām ģimenēm. Par grupas organizatoru atzina 22 gadus vecu puisi ar augstāko izglītību. Viņa mājās tika atrasta literatūra par pēcnāves dzīvi un rituālu veikšanu. Jaunieti notiesāja pēc Krimināllikuma 228. panta par "Mirušo ķermeņu un kapsētu apgānīšanu" un piesprieda 80 stundas labošanas darbos.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Anatolijs Aleksejenko pastāstīja, ka pērn vandāļu darbības visbiežāk konstatētas Rīgas Pirmajos meža kapos.

"Pērn bijis daudz gadījumu. Lielākoties tie bija Rīgas Pirmajos meža kapos, Sarkandaugavā," — pastāstīja Aleksejenko.

Turklāt, saskaņā ar policijas datiem, vismaz 10 vandālisma gadījumi Rīgas kapsētās reģistrēti jau šogad. To starpā pēdējais notika pagājušajā nedēļā Jaunciema kapos.

Ziņu lente
0