Plūdi Latgalē: govis lēni aizpeld zilās tālēs

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasGovju bars. Foto no arhīva
Govju bars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ūdens līmenis Latgales upēs lēnām pazeminās, ceļu Viļaka-Kārsava turpina labot, zemnieki ar skumjām raugās uz applūdušajiem laukiem, Baltinavas govis varētu aizpeldēt uz Krieviju.

RĪGA, 28.augusts — Sputnik. Valdība ir apņēmības pilna palīdzēt tikt galā ar plūdu sekām Latgalē, paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis LNT raidījumā "900 sekundes".

Pēc viņa vārdiem, pats galvenais šobrīd ir noteikt palīdzības veidus. Tādēļ premjers lūdzis Latgales pašvaldību vadītājiem savākt visu informāciju, lai valdība varētu pieņemt lēmumu. Viņš atgādināja, ka cietušajos novados jau pabijuši zemkopības, satiksmes un vides aizsardzības ministri. Šodien premjers tiksies arī ar pašvaldību vadītājiem.

Viņš iedrošina, ka budžetā ir pietiekami naudas šādām ārkārtas situācijām un kavēkļu ar līdzekļu sniegšanu nebūšot.

​Līdz šim dažās Latgales upēs saglabājas ļoti augsts ūdens līmenis, turklāt Dubnā tas turpina paaugstināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Rēzeknē pie Griškāniem visaugstākais ūdens līmenis bija novērots svētdien, naktī uz pirmdienu tas pazeminājās par 1-2 cm. Ošā ūdens pamazām atkāpjas, savukārt Dubnā tas pacēlies vēl par dažiem centimetriem. Plūdu laikā 2013.gadā ūdens līmenis Dubnā bija vien par 10 cm zemāks.

​Lēna ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās Aiviekstē pie Lubānas un Gaujā. Pārējās Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmenis pakāpeniski pazeminās.

Joprojām ir slēgts reģionālais ceļš Viļaka-Kārsava posmā no Pazlaugas līdz Baltinavai un daži vietējās nozīmes ceļi, vēsta Latvijas Valsts ceļi.

​Viļakas-Kārsavas ceļa pārrāvums ir nopietnākais bojājums, kuru plūdi nodarījuši valsts ceļiem, un tā novēršanai būs nepieciešams laiks.

Latgali piemeklējušie plūdi, iespējams, nodarījuši zemniekiem zaudējumus pat miljons eiro apmērā, paziņoja "Zemnieku Saeimas" pārstāvis Mārtiņš Trons. Pēc viņa vārdiem, stihija skarusi tūkstošiem hektāru, un vēl nav skaidrs, vai zemnieki vispār spēs savākt kaut kādu ražu no laukiem, raksta Latvijas avīze.

Pēc Baltinavas novada vadītājas Sarmītes Tabores vārdiem, īpaši sarežģīta situācija sakarā ar plūdiem radusies lauksaimniecību zemēs pie Kūkovas upes, kura tek arī Krievijas teritorijā. Ūdens līmenis upē turpina celties, kādā brīdī govis varētu aizpeldēt uz Krieviju, un viņu saimniekiem vairs nebūs iespējas tās atgūt.

Neapskaužamā stāvoklī nonākuši arī Zilupes novada zemnieki, pastāstīja novada domes izpilddirektore Aina Borsuka. Nesenais negaiss nodarījis kaitējumu laukiem, savukārt stiprais lietus sējumus pieliecis pie zemes, un pacelties tie vairs nespēs. Lopiem nepieciešamais siens arī samircis.

Zemnieki latgalē 😄😄😄 #latgale #latvija #augusts #plūdi

Публикация от 😀😀😀 ⠀Humors 18+ (@seksists) Авг 26 2017 в 6:05 PDT

"Man žēl cilvēkus, kuri tērējuši savu laiku, līdzekļus un enerģiju, kuriem ir noformēti kredīti un noslēgti līgumi un kuriem tagad atliek vien stāvēt pie lauka malas un raudāt," — teica Borsuka.

Ziņu lente
0