Latvijas autovadītājiem atļāvuši piestrādāt

© Foto : pixabayТакси
Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopbraukšanas pakalpojumus varēs piedāvāt automobiļu īpašnieki, kuros būs ne vairāk kā četras pasažieru vietas, visi pasūtījumi tiks pieņemti tiešsaistes režīmā, apmaksa tikai bezskaidrā naudā.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Latvijas Saeima 28. septembrī galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus par autopārvadājumiem, kuri attiecas uz savstarpējo braucienu pakalpojumiem (alternatīviem taksometriem), vēsta rus.lsm.lv.

Аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Bez caurlaidēm un ceļa aizliegšanas barjerām: taksometri izveidojuši haosu Rīgas lidostā

Saskaņā ar dokumentu tagad bizness Latvijā dalīsies uz diviem segmentiem: taksometru pārvadājumiem un kopbraukšanu (ridesharing). Šo pakalpojumu varēs piedāvāt tikai to automobiļu īpašnieki, kuros ir ne vairāk kā četras pasažieru vietas.

Piedāvāt, pieprasīt un apstiprināt šo pakalpojumu varēs tikai ar elektronisko sakaru līdzekļu vai mobilo aplikāciju izmantošanu tiešsaistes režīmā, savukārt apmaksa notiks tikai bezskaidrā naudā.

Kā paskaidroja Saeimas deputāts Edvards Smiltēns, tas nozīmē, ka taksometri paliks, un tie varēs apkalpot pasažierus, ka iepriekš, bet būs arī tādi pārvadātāju pakalpojumi ar M1 kategorijas vieglajiem transportlīdzekļiem, t.i. ar ne vairāk kā četrām pasažieru vietām. Vadītājam ir jābūt vismaz trīs gadu auto vadīšanas stāžam. Lai nodarbotos ar kopbraukšanu, būs jāsaņem licence transporta direkcijā un jābūt ierakstītam išoferu reģistrā. Visi norēķini noritēs tikai bezskaidrā naudā, jeb ar bankas karti.

Licences izsniegs 9 valsts nozīmes pilsētu un piecu plānošanas reģionu pašvaldības. Šobrīd pasažieru pārvadājumus ar taksometri var veikt tikai tad, kad pārvadātājs saņēmis licenci, ko izsniedz pašvaldība.

Jaunā regula stāsies spēkā 2018. gada 1. martā.

VID ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID pievērsīs pastiprinātu uzmanību būvniecībai un taksometriem

Kad tas notiks, grozījumi sniegs iespēju legāli darboties tām personām, kuras šobrīd piedāvā ridesharing pakalpojumu ar Uber, Taxify un citām analoģiskām sistēmām.

Pret grozījumiem iepriekš iestājās Taksometru arodbiedrība, uzskatot, ka tie rada konkurences pārspēku vadītājiem, kuri piedāvās savstarpējo braucienu pakalpojumus.

Pēc Latvijas pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) direktora Ivo Ošenieka domām, gan taksometra vadītāji, gan tie, kuri piedāvās kopbraukšanas pakalpojumu pildīs vienu un to pašu funkciju – pārvadās pasažierus par naudu, tikai vieniem pastāv stingri noteikumi un ierobežojumi, savukārt citus praktiski nekontrolē. Viņš uzskata, ka šādiem vadītājiem izmaksas būs mazākas, un tas faktiski nozīmē negodīgu konkurenci.

Taksometru vadītāji piedāvāja ieviest visā Latvijas teritorijā vienotu licencēšanas sistēmu.

Ziņu lente
0