Latvija pret aptaukošanos: gāzētie dzērieni un konditorejas izstrādājumi varētu kļūt dārgāki

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПродуктовая корзина
Продуктовая корзина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas komisija konceptuāli apstiprināja iedzīvotāju iniciatīvu PVN samazināšanai vietējiem dārzeņiem un augļiem, kā arī svaigajai gaļai un zivīm, un paaugstināt to gāzētiem dzērieniem un miltu izstrādājumiem.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Latvijā varētu tikt paaugstināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme "neveselīgiem" produktiem līdz 31%, un līdz 5% pazemināta "veselīgiem", par šādu iniciatīvu iestājas vietējie iedzīvotāji, savukārt Saeimas komisija principiāli to atbalstījusi, vēsta rus.tvnet.lv.

Iniciatīva tika izvietota portālā Manabalss.lv un jau ir savākusi vairāk nekā desmit tūkstošus parakstu. Tā paredz PVN samazināšanu svaigajai gaļai un zivīm, medum, olām, pilngraudu produktiem, Latvijai tipiskiem augļiem un dārzeņiem, pienam un piena produktiem bez saldinātājiem.

Dārzeņu paviljons Rīgas Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Koalīcija piekritusi samazināt PVN augļiem un dārzeņiem

PVN likmi saldinātiem un enerģētiskajiem dzērieniem, kā arī cukura un miltu konditorejas izstrādājumiem un visiem produktiem, kuru sastāvā ir vairāk nekā 1,25 grami sāls uz 100 gramiem produkta, piedāvāts palielināt līdz 31%.

Šobrīd PVN pārtikas produktiem Latvijā sastāda 21%.

Pēc iniciatīvas autoru viedokļa, par šādu izmaiņu ieguvējiem kļūs vietējās pārtikas produkcijas ražotāji un tās tirgotāji, savukārt līdz ar ēšanas ieradumu izmaiņām samazināsies arī slodze veselības aprūpes nozarē.

Igaunijā un Dānijā nodoklis neiedzīvojās

Igaunijā analoģisks likumprojektu par nodokļa ieviešanu cukuru un saldinātāju saturošajiem dzērieniem tā arī neparakstīja valsts prezidente Kersti Kaljulaida.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Ierosināta parakstu vākšana par pievienotās vērtības nodokļa atvieglojumiem veselīgiem produktiem

Šai iniciatīvai, pēc valdības ekspertu domām, ir jāstimulē Igaunijas iedzīvotāji lietot veselīgākus dzērienus, tādējādi samazinot daudzu slimību attīstību riskus, kas ir saistītas ar lieko svaru. Tika gaidīts, ka šis nodoklis nebūs izplatīts uz dabiskajām sulām, par ko valdība plānoja pieprasīt Eiropas Komisijai atbilstošu lēmumu.

Taču pret nodokli asi iestājās biznesa sabiedrības pārstāvji. Igaunijas Uzņēmēju savienības uzskata, ka nodoklis nesekmētu uzstādīto mērķu sasniegšanu, bet tikai novestu pie pārtikas groza sadārdzināšanas, kas negatīvi ietekmētu cilvēku ar zemu ienākumu līmeni labklājību.

Pēc dažu mēnešu diskusijām prezidente aizsūtīja likumprojektu uz pārstrādāšanu, gaidāms, ka šis temats atkal tiks apspriests 2019. gadā, 2018. gadā ienākumi no šī nodokļa ieviešanas nav paredzēti.

Tādu pašu nodokli mēģināja ieviest Dānija, taču jau pēc gada bijusi spiesta to atcelt. Likuma izpildīšanas administratīvā kontrole izrādījusies neefektīva un dārga, savukārt pierobežas tirdzniecība ar Vāciju faktiski apstājās.

Ziņu lente
0