Ģimenes ar trim bērniem nesaņems pabalstu 100 eiro apmērā

© Sputnik / Sergey MelkonovBērni kopā ar vecākiem 1. septembrī dodas uz skolu
Bērni kopā ar vecākiem 1. septembrī dodas uz skolu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valsts budžetā trūkst 12 miljonu eiro, lai nākamgad izmaksātu pabalstu 100 eiro apmērā ģimenēm ar trim bērniem.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Labklājības ministrija veikusi aprēķinus projektam, kas paredz izmaksāt pabalstus 100 eiro apmērā ģimenēm ar trim un vairākiem bērniem. Noskaidrojies, ka šiem nolūkiem budžetā naudas nepietiks, vēsta avīze Diena.

Ģimenē - Sputnik Latvija
Demogrāfiskā krīze: cik maksā trešais bērns

Iepriekš valdošās koalīcijas partneri vienojās nākamgad atvēlēt daudzbērnu ģimeņu valsts pabalstu palielināšanai 28 miljonus eiro, bet 2019. gadā — 32 miljonus. Tātad tika ierosināts no 2018. gada 1. janvāra izmaksāt ikmēneša pabalstu 15 eiro apmērā par pirmo bērnu (patlaban — 11,38 eiro), 35 eiro apmērā par otro bērnu (patlaban — 22,76 eiro) un 100 eiro par trešo un nākamajiem bērniem (patlaban — 34,14 eiro). Līdzekļus pabalstu palielināšanai tika ierosināts atrast, uz diviem gadiem iesaldējot jaunā cietuma būvdarbus Liepājā (šim projektam plānots piešķirt 74 miljonus eiro). taču Labklājības ministra, ņemot vērā aprēķinus, paziņoja, ka naudas tik un tā nepietiks — nepieciešami vēl 12 miljoni eiro, lai nākamgad būtu iespējams maksāt 100 eiro par trešo bērnu.

Šī iemesla dēļ LM koriģējusi izmaksu parametrus un piedāvājusi kompromisu: 12 eiro par pirmo bērnu, 25 eiro — par otro un 75 eiro — par trešo un nākamajiem bērniem. Galīgo lēmumu pieņems valdība, norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs.

Pie tam ministrs kārtējo reizi uzsvēŗa, ka demogrāfijas un dzimstības rādītājus uzlabot palīdzēs otrā, nevis trešā bērna politika, tāpēc Reirs ieteicis stimulēt ģimenes ar vienu bērnu un pamudināt tās laist pasaulē otro bērniņu.

Ministrijas dati liecina, ka šī gada aprīlī no 277 tūkstošiem ģimeņu Latvijā 162 tūkstošiem (aptuveni 70%) ir viens bērns, vairāk nekā 76 tūkst. ģimeņu ir divi bērni, un daudzbērnu ģimeņu skaits Latvijā sasniedz 39 tūkst.

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Jānis Reirs ir pārliecināts, ka reālas demogrāfiskās politikas izstrādei ir jāpiesaista zinātnieki.

2016. gadā Latvijas iedzīvotāju skaita samazināšanās rādītājs ieņēma otro vietu ES pēc Lietuvas. 2017. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 miljons 950 tūkstoši cilvēku. Gada laikā iedzīvotāju skaits ir krities par 0,97%, jeb 18,8 tūkst. cilvēku. Saskaņā ar Pasaules bankas datiem, kopš 1991. gada Latvijas iedzīvotāju skaits krities par 26%.

Demogrāfs Pēteris Zvidriņš uzskata, ka valsts stāv uz kārtējās demogrāfiskās bedres malas. Viņš atgādināja, ka laikā no 1986. līdz 1988. gadam, kad demogrāfija republikā bija "pozitīva", Latvijā ik gadus piedzima 41-42 tūkstoši bērnu.

Ziņu lente
0