Labklājības ministrija vēlas pārliecināt latviešus dzemdēt otru bērnu

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaМинистр благосостояния Янис Рейрс
Министр благосостояния Янис Рейрс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Demogrāfi uzskata, ka pareizāk būtu atalgot latviešus par otrā bērna dzemdēšanu, nevis trešā, jo otrie bērni ģimenēs piedzimst divas reizes biežāk.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Labklājības ministrija uzskata, ka uzlabot demogrāfiju un dzimstību palīdzēs otrā, nevis trešā bērna politika, raksta TVnet.

Kā aģentūrai LETA paziņoja labklājības ministrs Jānis Reirs, demogrāfijas lietu padome apstiprinājusi nākamajam gadam 28 miljonus eiro, savukārt pēc gada 32 miljonus eiro trešā bērna politikai, lai palielinātu pabalstus, taču šīs idejas atbalsts nebija viennozīmīgs.

Piemēram, demogrāfs Pēteris Zvidriņš uzskata, ka pareizāk būtu izstrādāt otrā bērna politiku, tam arī piekrīt Labklājības ministrija.

Bērns pie zobārsta - Sputnik Latvija
Bērniem par prieku: vizīte pie stomatologa tiek atlikta uz gadiem

Saskaņā ar ministrijas datiem par šī gada aprīli, no 277 tūkstošiem Latvijas ģimeņu 162 tūkstošiem ir viens bērns, vairāk nekā 76 tūkstošos ģimeņu ir divi bērni, savukārt 39 tūkstoši ir daudzbērnu ģimenes.

Līdz budžeta pieņemšanai Labklājības ministrija aprēķinās, kāds būs pabalstu apmērs esošajā pabalstu sistēmā par trešo, ceturto un piekto bērnu. Tādēļ premjerministrs Māris Kučinskis pagaidām nav apstiprinājis, ka jau nākamgad pabalsts par trešo bērnu sastādīs 100 eiro.

Pārējie demogrāfijas lietu padomes piedāvājumi tiks nodoti zinātnieku un sabiedrības apspriešanai. Iepriekš Nacionālā apvienība pieprasīja piešķirt 85 miljonus eiro demogrāfijas problēmu atrisināšanai, tostarp, lai no 2018. gada 1. janvāra pabalsta apmērs par trešo un sekojošajiem bērniem daudzbērnu ģimenē sastādītu 100 eiro mēnesī.

Ziņu lente
0