Atkritumu bizness: Latvijā gadiem ilgi glabājas atkritumi no Ķīnas un citām valstīm

© Sputnik / Робертс ВицупсAtkritumu izgāztuve bijušā Slokas Celulozes un papīra kombināta vietā
Atkritumu izgāztuve bijušā Slokas Celulozes un papīra kombināta vietā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat legālajās izgāztuvēs Latvijā atkritumu daudzums bieži vien pārsniedz normu desmitiem reižu – tajās gadiem ilgi krājas riepas un citi atkritumi, paziņoja Arvīds Ulme.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Latvijā gadiem ilgi glabājas atkritumi, kas it kā pārstrādei atvesti no Ķīnas un citām valstīm, radio Baltkom ēterā pastāstīja "Vides aktīvistu kluba" prezidents Arvīds Ulme.

Viņš uzsvēra, ka patlaban valstī esošie atkritumi ir mērāmi daudzos tūkstošos tonnu. Tikai Rīgā vien atkritumu apjoms simtkārt pārsniedz normatīvajos aktos paredzēto.

"Runa ir par puslegālajām izgāztuvēm. Tās it kā ir legālas, taču atkritumu daudzums 20-30 reizes pārsniedz pieļaujamo. Tās maksā sodu, taču turpina tā rīkoties. Izgāztuvēs tiek nogādāti atkritumi no ārvalstīm, it kā pārstrādei, un stāv. Atkritumus ved no Ķīnas, no citām valstīm. Un tie stāv gadiem. Latvija pēkšņi ir kļuvusi nevis par zaļāko valsti Eiropā, bet gan par biznesa centru riepu un citu atkritumu glabāšanai," — pastāstīja Ulme.

Iepriekš Vides valsts dienesta vadītāja Inga Koļegova paziņoja, ka valstī ir aptuveni 30 nelegālās izgāztuves, taču kadru deficīts neļauj iestādei cīnīties ar tām pilnā mērā. Viņa piebilda, ka runa nav par vietām, kur sadzīves atkritumus izmet vietējie iedzīvotāji, bet gan par poligoniem, kuros cita starpā glabājas arī no trešajām valstīm ievestas vecas riepas.

Dažkārt palīdz tikai tracis

Septembra sākumā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, komentējot ugunsgrēku plastmasas atkritumu nelegālajā izgāztuvē Slokā, aicināja pilsoņus aktīvāk ziņot par nelikumīgajām izgāztuvēm. Viņš atzīmēja, ka likumdošanu atkritumu glabāšanas jomā iespējams uzlabot.

Свалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината - Sputnik Latvija
Nelikumīgi atkritumu poligoni žņaudz Latviju

"Skaidrs, kāpēc tās riepas nokļūst Latvijā. Varbūt jāievieš ierobežojumi, lai tās šeit neievestu. Daudzu veidu atkritumus Latvijā aizliegts pārstrādāt," — teica Vējonis.

Tajā pašā dienā "Vides aktīvistu kluba" pārstāvji paziņoja par riepu nelegālo izgāztuvi iepretim autoriepu glabāšanas uzņēmuma "Riepu bloki" teritorijai Starta ielā 7 un 7a Rīgā. Izceļoties ugunsgrēkam šādā vietā, iedzīvotājam draudētu briesmas. Vides valsts dienests operatīvi piesprieda uzņēmumam soda naudu 12,9 miljonu eiro apmērā, ņemot vērā to, ka uzņēmums "Riepu bloki" vairākkārt ignorējis rīkojumus lietoto riepu par brīvprātīgu un piespiedu izvešanu no teritorijas Starta ielā Rīgā.

Taču pat dienesta vadītāja atzina, ka netic tāda soda iekasēšanas iespējai. 

Ziņu lente
0