Politika

Saeima varētu atlaist Rīgas domi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas parlamentam ir tiesības iniciēt galvaspilsētas pašvaldības pašreizējā sasaukuma atlaišanu, ņemot vērā pārkāpumus domes komiteju veidošanas reglamentā.

RĪGA, 25. augusts — Sputnik. Latvijas Saeima varētu pieņemt lēmumu par Rīgas domes atlaišanu, ja netiks mainīts tās komiteju formēšanas reglaments, intervijā nra.lv pastāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Viņš paskaidroja, ka Rīgas pašvaldībai vajadzētu koriģēt deputātu pārstāvniecības normas domes komitejās.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs sola ķerties pie kļūdu labošanas

"Ja netiks nodrošināts normāls domes darbs, Saeimai būs jālemj par domes atstādināšanu," — teica ministrs.  

Iepriekš Rīgas dome pieņēma grozījumus reglamentā, kuri nosaka: ikvienam deputātam ir tiesības strādāt vairāk nekā divās komitejās. Jūlija beigās VARAM izdarīja slēdzienu par deputātu pārstāvniecības komitejās jauno noteikumu neatbilstību un lika domei precizēt reglamentu.

"Likums vienādi jāievēro kā Rīgā, tā visās citās Latvijas pašvaldībās. Rīgas domes pienākums ir izveidot komitejas atbilstoši noteikumiem, nevis savai interpretācijai," — uzsvēra Gerhards.

Viņš paskaidroja, ka saskaņā ar likumu katram deputātam ir jāpiedalās vismaz vienas komitejas darbā, pie tam maksimālais komiteju skaits, kurās var strādāt deputāts, nav norādīts. Taču pie tam pašvaldību komitejās jābūt proporcionāli pārstāvētiem valdošās koalīcijas un opozīcijas deputātiem, piebilda ministrs.

 

Valdošā koalīcija, ko veido sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu priekšgalā un partija "Gods kalpot Rīgai!" uzvarēja pašvaldību vēlēšanās jūnijā. Par apvienoto sarakstu balsoja 51,54% vēlētāju. Koalīcija saņēma 32 no 60 deputātu vietām pašvaldībā. Latvijas reģionu apvienība/"Latvijas attīstībai" saņēma 9, Jaunā konservatīvā partija, VL-TB/LNNK — 6, "Vienotība" — 4 deputātu vietas.

Ziņu lente
0