Liepājas metalurga glābšana: investoriem jau tiek kārtotas vīzas

© Sputnik / Valeriy Shustov / Pāriet pie mediju bankasМеталлургический завод
Металлургический завод - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr Liepājas metalurga jaunā investora potenciālie pārstāvji kārto vīzas braucienam uz Latviju, iepriekšējais investors gatavojas izklāstīt savas pretenzijas starptautiskajā arbitrāžas tiesā.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Vairākkārt cietušajai rūpnīcai Liepājas metalurgs gandrīz jau piemeklējuši jaunu investoru, apgalvo Latvijas ekonomikas ministrs. Savukārt starptautiskajā arbitrāžā bijušā ukraiņu investora iesniegtajā lietā jau norīkoti tiesneši, raksta avīze "Segodņa".

Лиепайский металлург цех металлопроката - Sputnik Latvija
Policija nav atradusi bijušās "Liepājas metalurga" vadības vainas pierādījumus

Realitāte ir šāda: rūpnīca jau dažus gadus stāv bez darba, tās darbiniekus atlaiduši un ņēmuši darbā jau vairākas reizes. Sākumā to glābuši iepriekšējie latviešu akcionāri – Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans. Pēc tam parādījās ukraiņi. Esošais uzņēmuma īpašnieks ukraiņu kompānija KVV tā arī nav spējusi nodrošināt uzņēmuma darbu. Kā rezultātā pēc kāda no kreditoru prasībām 2016. gada 16. septembrī KVV Liepājas metalurgs tika atzīts par maksātnespējīgu.

"Reanimēšanas pasākumu" laikā rūpnīca izsūkusi no valsts "liekus" 70 miljonus eiro – kredīts itāļu bankai ar valsts garantijām. Un katrā posmā ierēdņi un biznesmeņi taisnojās: mēs taču to darījām ar labākajiem nolūkiem! Tomēr uzskatīsim to visu jau par pagātni. Tuvākajā nākotnē uzņēmumam var parādīties jauns investors, kurš mēģinās atdzīvināt uzņēmumu.

"Līdz procesa beigām ir palicis pavisam neilgs laiks. Es ceru, ka mēs varēsim ziņot par labu iznākumu šīm sarunām," — paziņoja vakar žurnālistiem ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Viņš norādīja, ka KVV Liepājas metalurgs nav mazs uzņēmums, un ieinteresētām pusēm ir ļoti daudz jautājumu, uz kuriem viņi vēlas saņemt atbildes.

Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Lembergs: iedomātie draudi no Krievijas puses atbaida potenciālos investorus

Uz jautājumu par to, vai ir iespējams, ka KVV Liepājas metalurgs atsāks darbu, Ašeradens atbildēja: "Ja nebūtu pārliecība, ka tas ir iespējas, mēs nebūtu iesaistījušies tik garās sarunās un nebūtu atbalstījuši arī maksātnespējas procesu."

Zināms, ka rūpnīcu plānots pārdot jaunam investoram kā vienotu ražošanas objektu, lai pircējs varētu atjaunot tā darbu. Šis uzdevums tika uzticēts SIA Ernst & Young Baltic.

Šobrīd, kā atzīmē uzņēmuma administrators Guntars Koris, potenciālā investora pārstāvji kārto vīzas, lai ierastos Latvijā augusta beigās. Kas nozīmē, ka šie naudas maisi nāk no tā saucamajām trešajām valstīm, pie kurām tiek attiecināta Krievija, Ukraina un citas bijušās padomju republikas. Sakrustosim pirkstus?…

Ziņu lente
0