Iztrūkums: Latvijas armija nokļuvusi demogrāfiskajā bedrē

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFLatvijas armija
Latvijas armija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts iedzīvotāju skaita samazināšanās rezultātā veidojas profesionālu kadru deficīts Latvijas bruņotajos spēkos – armijai nākas konkurēt par karavīriem ar privāto sektoru.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Nacionālajos bruņotajos spēkos iespējams veidot prestižu karjeru, saņemt bezmaksas izglītību, algu no 780 eiro uz rokas, bezmaksas veselības aprūpi un citus bonusus, taču rekrutēšana armijā varētu būt sekmīgāka, vēsta Neatkarīga Rīta Avīze.

Lieta tāda, ka papildināt karavīru rindas plānotajā apjomā neļauj demogrāfiskā bedre. Pērns Aizsardzības ministrija plānoja uzņemt NBS rindās 700 jauniešus, taču patiesībā izdevās piepulcēt par simt cilvēkiem mazāk. Taču šogad plāni ir vēl ambiciozāki — 828 jaunieši. Pērn NBS rindās bija aptuveni 5 tūkstoši profesionālu karavīru. Uzdevums — palielināt viņu skaitu līdz 6 tūkstošiem.

Солдаты латвийской армии во время учений в Великобритании - Sputnik Latvija
Trusīša gals: NATO uzņem filmu par Latvijas specvienību

Rekrutēšanas un atlases centra priekšnieks kapteinis Rihards Rozenbaums uzskata, ka tas nav viegls uzdevums, jo par jauniem darbiniekiem cīnās arī darba devēji. Tā nu armija ir spiesta konkurēt gan ar citām spēka struktūrām un iestādēm, gan arī privāto sektoru un pat ārzemju uzņēmējiem. Pie tam NBS noteiktas visai augstas prasības jauniešu fiziskajai sagatavotībai un veselībai. Ik gadus nākas atsijāt aptuveni 60% kandidātu.

Armija cenšas piesaistīt jauniešus ne tikai ar solījumiem vien — tā bruņojusies arī ar mārketingu un reklāmu. Pērn NBS iecerēja karavīru rekrutēšanas kampaņu "Esi viens no mums!", kas aicināja jauniešus izvēlēties profesionālo dienestu armijā.

​Iespējams, pie rekrūšu trūkuma vainīga ne īpaši veiksmīgā reklāmas kampaņa — video ieraksts, kas aicināja pieteikties armijā, raisīja pretrunīgas jūtas. Piemēram, šaubas radīja pirmskara Latvijas armijas formastērps un ieroči, kas uzvēdija nelabas asociācijas..

Ziņu lente
0