Trusīša gals: NATO uzņem filmu par Latvijas specvienību

© seržants Ēriks Kukutis/Latvijas armijaСолдаты латвийской армии во время учений в Великобритании
Солдаты латвийской армии во время учений в Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dokumentālajā filmā ir papilnam šokējošu ainu: topošo speciālo uzdevumu vienības karavīri lec no tilta, slīkst baseinā un ķidā trusi skatītāju acu priekšā.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. NATO propagandiskais telekanāls stāsta, kā tiek atlasīti cilvēki darbam Latvijas speciālo uzdevumu vienībā. Trīsdesmit minūtes ilgā dokumentālā filma The Brave Man Wins ("Drošais uzvar") stāsta par pārbaudēm, ko nākas pārvarēt rekrūšiem. Tā sākas ar brīdinājumu par to, ka filmā redzamās ainas var šokēt skatītāju."

Pulksten četros no rīta kara bāzē netālu no Rīgas sākas pārbaudījumi. Tie ilgs trīs nedēļas. Meži, kas sedz 40% Latvijas teritorijas, ir lielisks treniņu laukums.

Pirmajā uzdevumā karavīriem gāzmaskās jālien cauri mežam, purvam un pazemes tunelim, neizdodot ne skaņu. Dažkārt instruktori izšauj tukšas patronas pāri galvām, lai konstatētu, vai šāvieni kādu biedē. Viens kareivis neiztur un pamet vienību. Pārējiem pārbaudījumi turpinās. Viņiem nākas līst zem koka mājas grīdas un neiestrēgt, lēkt no dzelzceļa tilta un ieiet piedūmotā ēkā.

Zemessardzes uzšuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas zemessardzē būs speciālo uzdevumu vienības

Pēc tam rekrūšiem jāiztur kauja ar tuvcīņas instruktoru, lai gan visi ir noguruši un izbadējušies. Puišus baro tikai divas reizes dienā, un vairāk nekā divas stundas miega nākas nopelnīt – vakaros notiek atmiņas pārbaudes, un gulēt ļauts tikai tiem, kas tikuši galā.

No rīta karavīriem sasien rokas un kājas, aizsien acis un iemet baseinā, kas pilns ar ūdeni. Tur nākas izpildīt dažādus uzdevumus. Arī šo pārbaudījumu neizdodas izturēt visiem. Tie, kas izgāzušies šogad, var no jauna izmēģināt spēkus pēc gada.

Pēc tam sākas patiešām skarbs pārbaudījums – Latvijas ziema, kurā termometrs dažkārt rāda —20. Nākamās deviņas dienas topošie speciālo uzdevumu vienības karavīri pavada mežā. Viņiem atņemts jebkāds ekipējums un apģērbs – vārda tiešā nozīmē viņi ir kaili.

Rekrūšiem izsniedz dzīvu trusi un ļauj rīkoties ar to pēc sirds patikas. Līdz pārbaudījuma beigām truši parasti neizdzīvo.

Tos, kas visu pārcietuši un nav padevušies, gaida sešus mēnešus ilgi treniņi. Pēc tam viņi kļūs par elitāro karaspēka vienību karavīriem.

Publicētais video kontrastē ar mundro klipu, ar ko reperis R.2.R.S. aicina stāties Latvijas armijā. Taisnības labad gan jāsaka, ka no tilta lec, baseinā slīkst un trusīšus slaktē tikai elitārie karavīri. Pārējiem kareivjiem tas nav jādara.

Ziņu lente
0