Aivars Lembergs: ārzemju ārstiem nāksies maksāt vairāk

© ILMARS ZNOTINS / afpAivars Lembergs
Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs izsaka savu atbalstu ģimenes ārstu streikam. "Tas, ka viņi atgādina par sevi – tas ir pareizi. Savādāk viņus nedzird."

RĪGA, 11.jūlijs — Sputnik. Sava iknedēļas brīfinga laikā Lembergs pastāstīja, ka konflikts pamanāms pašā līgumā starp ģimenes ārstiem un Valsts medicīnas dienestu, saskaņā ar kuru mediķu darbs tiek atalgots ārkārtīgi zemu.

Šādos Latvijas nosacījumos nav iespējams noturēt speciālistus, it sevišķi jauno paaudzi, kuri ieguvuši augstākās medicīniskās izglītības diplomu vai arī tikai beidz studijas. Jauniem cilvēkiem ar svešvalodu zināšanām nav nekādu šķēršļu aizbraukt strādāt par ārstu vai medmāsu ārzemēs uz Eiropas Savienības valstīm.

Доктор - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ārstu streiks: kas ir kapitācija un normālā darba diena

"Tā nav Padomju Savienība. Ar šādiem nosacījumiem mēs pazaudēsim ārstus, medmāsas, kuri jau tā ir deficītā. Un tad mēs maksāsim ievērojami vairāk ārvalstu mediķiem. Cik maksās zviedru ārsts? Vai viņš strādās par pusotru tūkstoti eiro? Viņiem tāda ir minimālā alga. Un ārsts saņem kaut kur 7 tūkstošus. Mēs tam esam gatavi? Varbūt, labāk, lai viņš tagad saņem 3-3,5 tūkstošus eiro un nekur nebrauc prom? " uzdod sev retorisku jautājumu Ventspils mērs.

Pēc viņa vārdiem, mediķu darba atalgojuma jautājums nav radies šodien, un tas jārisina nekavējoties. Valdības budžetā paredzēti ap 100 miljonu papildus naudas, un svarīgi, lai šie līdzekļi netiek iztērēti farmaceitiem. "Viņiem ir ļoti spēcīga lobēšana. Un viņiem ir svarīgi, lai katrs no mums gada laikā aprij kādu maisu ar medikamentiem, " brīdina Aivars Lembergs.    

Ziņu lente
0