Parēķini savu algu: banka iepazīstina ar optimistisku kalkulatoru

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Algu kalkulators demonstrē, kā mainīsies iedzīvotāju ienākumi 2018. gadā, ja tiks ieviesta Latvijas Finanšu ministrijas ierosinātā nodokļu reforma.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik, Jeļena Kirillova. Laikā, kad eksperti cīnās par nodokļu reformas īstenošanu, Finanšu ministrija sadarbībā ar Swedbank Latvia izstrādājusi algu kalkulatoru, kas uzskatāmi demonstrē, kā varētu mainīties iedzīvotāju ienākumi.

Atgādināsim galvenās izmaiņas:

  • atšķirīgas Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes dažādu ienākumu līmeņiem — 20%, 23% un 31.4% (šobrīd 23%);
  • palielināts maksimālais diferencētais neapliekamais minimums līdz 200 EUR (šobrīd 115 EUR). Tas pilnā apmērā tiek piemērots algas izmaksas brīdī, tomēr atsevišķos gadījumos būs nepieciešams iesniegt arī gada ienākumu deklarāciju, lai precizētu piemērotā neapliekamā minimuma (un attiecīgi nomaksātā IIN) atbilstību faktiskajam ienākumu līmenim (piem., ja bijušas būtiskas izmaiņas ienākumos, ir vairākas darba vietas u.c.). Algām no 1000 EUR neapliekamais minimums ir 0.
  • palielināts atvieglojums par apgādājamo līdz 200 EUR (šobrīd 175 EUR);
  • palielinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas līdz 11% (šobrīd 10.5%).

Sīkāka informācija par nodokļu reformu sniegta Latvijas Finanšu ministrijas mājaslapā.

Kučinskis - Sputnik Latvija
Koalīcija vienojusies par ienākumu nodokļa progresīvo likmi

Jāpiebilst, ka visdažādākie tiešsaistes kalkulatori Latvijā ir ārkārtīgi populāri, taču jau paspējuši sabojāt reputāciju. Piemēram, nesen Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš asi kritizēja pensiju kalkulatorus, kuri demonstrē nelielas summas.

Siliņš norādīja, ka ikviens, redzot, ka pēc 20 gadus ilga darba viņam pienāksies pensija 60 eiro apmērā, vienkārši nospļausies un darīs visu iespējamo, lai algu saņemtu konvertā. Tāpēc viņš aiicināja Labklājības ministriju likvidēt visus tiešsaistes pensiju kalkulatorus, kuri maldina Latvijas iedzīvotājus.

Pie līdziga slēdziena nonākusi arī Valsts kontrole, kas ieteica uzlabot publiski pieejamos pensiju kalkulatorus un izstrādāt vienu normālu pensijas kalkulatoru, kas ņemtu vērā visus pensiju līmeņus, kā arī mikrouzņēmumu darbinieku gaidāmās pensijas apmēru.

Ziņu lente
0