Ždanoka: petīcija par nepilsoņu tiesībām tiks izskatīta rudenī

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЧлен Европарламента Татьяна Жданок
Член Европарламента Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju jautājumā tiek izmantoti dubulti standarti, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Pērn 22. jūnijā Eiropas Parlamentā tika iesniegta petīcija Latvijā un Igaunijā dzīvojošo, pārsvarā krievvalodīgo nepilsoņu tiesību aizsardzībai, ko parakstīja vairāk nekā 20 tūkstoši šo valstu iedzīvotāju. Petīcija tiks izskatīta šī gada rudenī.

Nākamnedēļ 29. jūnijā Eiropas Parlamentā notiks debates par bezpilsonības problēmām, kurās piedalīsies Petīciju komiteja un Pilsonisko tiesību komiteja.

EP deputāte Tatjana Ždanoka radio Sputnik Latvija ēterā atzīmēja: tas, ka debates notiks, ir liela uzvara.

"Pati petīcija tika izskatīta rudenī, un tieši no balsu sadalījuma būs atkarīgs tas, vai vēlāk šo jautājumu būs iespējams izskatīt Eiropas Parlamenta plenārsēdē," – pastāstīja Ždanoka.

Parakstu vākšanu ierosināja igauņu deputāte Jana Toma. Viņu atbalstīja kolēģi no Latvijas – Andrejs Mamikins un Tatjana Ždanoka.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Nepilsoņus skaita rudenī: Vējonis nāks klajā ar ierosinājumu

Nepilsoņu atbalstam sagatavotās petīcijas parakstu vākšana sākās 9. aprīlī Igaunijā. Latvijā tā tika uzsākta 14. aprīlī. Petīcijas varēja parakstīt abu valstu pilsoņi, kā arī Igaunijā un Latvijā pastāvīgi dzīvojošie ārvalstnieki. Tāpēc petīciju atbalstīja beļģi, islandieši, briti, itāļi, lietuvieši, kanādieši, vācieši un pat Pakistānas, Indijas un Bangladešas pilsoņi.

Tā nav pirmā petīcija par nepilsoņu stāvokli kopš 2004. gada, kad Igaunija un Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Jau 2004. gadā Tatjana Ždanoka iesniedza pirmo šāda veida dokumentu. Pēc tam situācija atkārtojās 2008. un 2012. gg. Minētās iniciatīvas nebija sekmīgas arī tāpēc, ka tolaik Ždanoka bija vienīgā deputāte no Baltijas valstīm, kas aizstāvēja nepilsoņu tiesības. Šoreiz petīciju atbalstīja ne vien Zaļo frakcija, kurā strādā Ždanoka, bet arī liberāļi, pie kuriem pieder Toma, un sociālisti, ar kuriem strādā Mamikins, tāpēc lieta beidzot ir izkustējusies.

Ziņu lente
0