Guntars Catlaks: visiem eksāmeniem jābūt tikai latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatviešu valodas mācību grāmatas lappuses. Ilustratīva fotogrāfija
Latviešu valodas mācību grāmatas lappuses. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā skaidroja Valsts izglītības satura centra vadītājs, runa ir, pirmām kārtām, par 12.klašu skolēniem, taču nākotnē šīs izmaiņas skars arī 9.klašu skolēnus.

RĪGA, 9.jūnijs — Sputnik. Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks paskaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājuma detaļas attiecībā par centralizēto eksāmenu kārtošanu latviešu valodā, vēsta Latvijas Radio 4 ziņu dienests.

Līdz šim mazākumtautību skolās skolēniem bija tiesības atbildes eksāmenos sniegt dzimtajā valodā, kaut gan pats eksāmens bija latviešu valodā.

Kā radiostacijai pastāstījis Catlaks, runa ir, pirmām kārtām, par 12.klašu skolēniem, taču nākotnē šīs izmaiņas varētu skart arī 9.klašu skolēnus.

Tāpat viņš norādīja, ka skolēni arvien retāk izmanto tiesības kārtot eksāmenu krievu valodā.

"Skolēnu skaits, kuri izmanto šīs tiesības, katru gadu kļūst mazāks. Ja 2007. un 2008. gadā visu skolēnu vidū, kuri mācījās pēc bilingvālās programmas, šīs tiesības izmantoja apmēram 40%, tad pērn tādu bija mazliet mazāk par 15%. katru gadu šis skaits mazinās, un mēs domājam, ka šogad tas būs vēl mazāks, " teica Catlaks.

Viņš apgalvo, ka pēdējo desmit gadu laikā latviešu valodas zināšanas mazākumtautību vidū ir ievērojami uzlabojušās un VISC neredz šķēršļus centralizēto eksāmenu pārvešanai uz latviešu valodu.

Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un privātskolas direktore Jeļena Matjakubova - Sputnik Latvija
Skolas direktors: eksāmena valodas izvēles aizliegums ir bērnu tiesību pārkāpums

Šobrīd spēkā ir valdības noteikumi, kuri paredz, ka skolēns, kurš iegūst izglītību pēc mazākumtautību programmas, ir tiesīgs izvēlēties centralizētā eksāmena kārtošanas valodu — latviešu, vai krievu. Eksāmena materiāli tiek sagatavoti latviešu valodā, savukārt, kārtošanas valodu skolēns izvēlas pats.

Ministrijas piedāvāto izmaiņu nepieciešamība ir saistīta ar to, ka Valsts izglītības satura centra pārstāvji, atrodoties eksāmenos uzraudzītāju kārtā, konstatējuši, ka daudzās mazākumtautību skolās eksāmens norisinās mazākumtautību valodā, kas ir pretrunā ar likuma par valsts valodu normu, ka pasākumi valsts un pašvaldības iestādēs tiek organizēti valsts valodā.

Par ministrijas ideju likt skolēniem kārtot eksāmenus tikai un vienīgi latviešu valodā kļuva zināms šonedēļ.

Ziņu lente
0