Stradiņa slimnīcā četras dienas netiks veikts ķeizargrieziens

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasJaundzimušā apskate. Foto no arhīva
Jaundzimušā apskate. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stradiņa slimnīcas vecmātes un medmāsas pievienojušās mediķu brīdinājuma streikam un jūlijā strādās tikai 40 stundas nedēļā, tādēļ četras dienas slimnīcā nebūs nevienas medmāsas.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Jūlijā Paula Stradiņa Universitātes klīniskajā slimnīcā, iespējams, nāksies uz četrām dienām atteikties no ķeizargrieziena operācijām, vēsta LTV telekanāla raidījums PANORĀMA.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome aicinājusi medicīnas darbiniekus piedalīties brīdinājuma akcijā un ieteikusi atteikties no pagarinātās darba dienas (60 stundas nedēļā) no 1. līdz 31. jūlijam. Stradiņa slimnīcas vecmātes un medmāsas nolēmušas pievienoties streikam. Jūlijā darba vietā viņas atradīsies tikai likumā noteikto laiku — 168 stundas.

Новый корпус больницы имени Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Stradiņa slimnīcas darbiniekus apsūdz par dokumentu viltošanu

Rezultātā dežūru sarakstā jūlijā ir četras tukšas dienas — slimnīcā nebūs nevienas medmāsas.

Linda Mātere, slimīcas vecmāte, stāsta, ka viņas dežūru grafiks patlaban atbilst sistēmai "diennakti pēc diennakts". Viņa stāsta, ka anestesteziologa trūkumu slimnīcā izjūt visi.

Mātere atcerējās gadījumu, kurā pacientei bija nepieciešams steidzams ķeizargrieziens, taču viņa bijusi spiesta gaidīt anesteziologu divas stundas. Par laimi, gan māmiņa, gan jaundzimušais ir dzīvi.

Viņa atzīmē, ka dzemdību nodaļa vienmēr saņem palīdzību visātrāk. Taču nākas gaidīt, ja visas medmāsas iesaistītas operācijās. Īpaši spilgti tas sajūtams naktīs.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

"Pie tam Rīgas dzemdību nama vecmātes saņem lielāku algu, lai gan valsts likme par dzemdībām abās slimnīcās ir vienāda," — piebilda Linda Mātere.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga skaidro, ka vecmāšu likme slimnīcā ir lielāka nekā medmāsām, taču viņas tik un tā iet prom. Dubultu likmi slimnīca maksāt nevar, jo līdzekļu nav.

Iepriekš slimnīcas ķirurgi pastāstīja, ka mediķu trūkuma dēļ vairs nedarbojas trīs operāciju zāles, un šī iemesla dēļ slimnīca veiks par 200 vēdera dobuma un vairogdziedzera operācijām mēnesī mazāk nekā līdz šim.

Ziņu lente
0