Vāc parakstus par PVN samazināšanu veselīga uztura pārtikai

© jalb / Panier "bio"Dārzeņi un augļi
Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku parakstījuši petīciju ar piedāvājumu samazināt PVN likmi veselīga uztura pārtikai līdz 5% un paaugstināt PVN neveselīga uztura pārtikai līdz 31% līdzšinējo 21% vietā.

RĪGA, 17.maijs — Sputnik. Petīcija par PVN likmes samazināšanu veselīga uztura pārtikai ir saņēmusi vairāk nekā 10 tūkstošus balsu sabiedrības iniciatīvu mājas lapā Manabalss.lv un tiks iesniegta Saeimā.

Открытие конкурса Новая волна 2013 в Юрмале - Sputnik Latvija
Latviešu žurnālists: mēs esam lepni, mums naudu nevajag

Petīcijas autors Jānis Vanags piedāvā samazināt PVN likmi līdz 5% tādiem veselībai nepieciešamiem un veselīga uztura produktiem kā svaiga gaļa, zivs, piens, kefīrs, biezpiens, olas, pilngraudu produkti, medus, dārzeņi, augļi un ogas, kuri ir audzēti Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Kompensēt plānoto nodokļu ienākumus viņš piedāvā ar PVN likmes palielināšanu līdz 31% produktiem, kuri nav nepieciešami ikdienas uzturam, un pārmērīgas lietošanas gadījumā ir kaitīgi: saldināti dzērieni, enerģijas dzērieni, konditorejas cukura izstrādājumi, konditorejas miltu izstrādājumi un visi tie produkti, kuru sastāvā sāls pārsniedz 1,25 g uz 100 g produkta.

Pēc petīcijas autora viedokļa, patērētāji paliks uzvarētājos, jo produkti, kuri ir nepieciešami ikdienas uzturam, kļūs daudz lētāki. Ieguvēji būs arī vietējie uzņēmēji, jo viņu ražotajai produkcijai būs zemāka PVN likme, kā rezultātā palielināsies noieta apjoms.

Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola: Eiropas Komisija nevar likt šķēršļus mūsu reformai

Petīcija parādījās šajā interneta vietnē 2016.gada februārī, un šī gada aprīlī Zemkopības ministrijas izveidotā darba grupa nonāca pie secinājuma, ka Latvija šobrīd var samazināt PVN likmi svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām par 5%. Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere uzsvēra, ka PVN samazināšana dārzeņiem, augļiem un ogām, ja vien to godīgi ievēros mazumtirdzniecības pārdevēji, paaugstinās Latvijas produkcijas konkurētspēju, iedzīvotāju pirktspēju un, līdz ar to, Latvijā audzēto dārzeņu un augļu pārdošanas apjomus.

Šobrīd Latvijā pārtikas produktu PVN ir viens no augstākajiem Eiropas Savienībā un tas ir 21%, augstāks nodoklis ir tikai Dānijā 25%. Piebildīsim, ka iepriekš Dānijā darbojās akcīze uz saldinātiem dzērieniem, kā arī akcīze produktiem ar augstu tauku saturu, taču abi tika atcelti, jo izrādījās neefektīvi. Dāņi vienkārši sāka pirkt sviestu, saldējumu un gāzētos dzērienus kaimiņvalstīs — Zviedrijā un Vācijā.

Ziņu lente
0