Mācies latviešu valodu: zemes gabala iegādei būs nepieciešamas zināšanas B2 līmenī

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasPavasara lauku darbi
Pavasara lauku darbi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Parlamenta komisija atkārtoti izskatīja prezidenta noraidītos grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" un noteica stingrākas prasības ārvalstniekiem, kuri vēlas iegādāties lauksaimnieciski apstrādājamas zemes.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstījusi likumu likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", vēsta LSM.lv.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Prezidents nosūtījis atkārtotai izskatīšanai grozījumus likumā par zemes privatizāciju

Grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", ko Saeima apstiprināja 23. martā, nosaka, ka zemi Latvijā varēs nopirkt tikai cilvēki, kuru latviešu valodas zināšanas sasniegušas līmeni A1. Pie tam deputāti apstiprinājuši izmaiņas likumā, saskaņā ar kurām lauksaimniecības zemju pircējam jāsniedz informacija pašvaldības komisijai un latviešu valodā jāpastāsta, kā viņš plāno izmantot zemes gabalu. 

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis nosūtīja grozījumus atkārtotai izskatīšanai, jo konstatēja, ka tajos iekļautās prasības ir pretrunīgas un citiem likumiem neatbilstošas, tāpēc rodas šaubas par to efektīvas pielietošanas iespēju.

Piemēram, prezidents paudis uzskatu, ka prasības par valodas zināšanām ir pretrunīgas, un atzīmējis, ka spēkā esošie likumi neprasa zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā ražošanā. Likumā nav minēts, uz kāda pamata privātpersonām tiks liegtas tiesības iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi. Pēc prezidenta domām, šāda situācija rada patvaļas un korupcijas risku.

Traktors laukā - Sputnik Latvija
Lauksaimniecības platības – tikai latviešu valodas pratējiem
Grozījumu jaunajā redakcijā kļuvušas stingrākas valsts valodas zināšanu prasības — tagad lauksaimnieciski apstrādājamas zemes pircējiem latviešu valoda būs jāpārvalda B2 līmenī.

Potenciālajiem pircējiem būs jāprot apspriest sadzīves un profesionālie jautājumi, jāprot precīzi formulēt un pamatot savu viedokli, lasīt un saprast teksta sarutu, jāprot strādāt ar dažādiem dokumentiem. Pie tam viņiem jāprot uztvert sarunvaloda un pašiem jārunā par sadzīves un profesionālajiem jautājumiem.

Likumprojekts nosūtīts galīgajam lasījumam, pēc tam tas tiks atkārtoti nodots apstiprināšanai Saeimā.

Ziņu lente
0