Lauksaimniecības platības – tikai latviešu valodas pratējiem

© REUTERS / Michaela RehleTraktors laukā
Traktors laukā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimniecībā izmantojamās zemes tagad varēs nopirkt tikai personas, kas pārvalda latviešu valodu.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Saeima apstiprinājusi grozījumus likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidū", informē portāls mixnews.lv. Saskaņā ar tiem tiesības iegādāties zemi Latvijā ir tikai latviešu valodas pratējiem.

Nepieciešamais valodas prasmju līmenis — pirmās pakāpes bāzes līmenis, A1. Tātad jāprot veidot īsas frāzes un teikumus, kā arī sarunāties par ikdienišķām tēmām, lasīt un saprast īsus, vienkāršus tekstus, rakstīt personas informāciju.

Darbi laukos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Fermeriem Latvijā neuzticēs zemi bez latviešu valodas zināšanām

Pie tam deputāti apstiprinājuši prasības, kas nosaka: ikvienam, kas vēlas iegādāties lauksaimniecībā izmantojamās zemes, ir jāpiedalās pārrunās ar pašvaldības komisiju un latviešu valodā jāpastāsta, kā viņš plāno izmantot zemesgabalu.

Ar pieņemto grozījumu palīdzību varasvīri cer ierobežot zemes pāriešanu ārvalstnieku rokās, kuru pastāvīgā uzturēšanās vieta ir ārzemēs.

Pieņemtie grozījumi dāvā iespēju pašvaldībām iznomāt lauksaimniecībā izmantojamās zemes ar izpirkuma tiesībām. Zemi būs iespējams iznomāt uz laiku līdz 12 gadiem, taču izpirkt iznomāto zemes gabalu ļauts jau ceturtajā nomas gadā.

Ziņu lente
0