Pusei nestrādājošo jauniešu ir nepietiekama izglītība

© Pixabay / niekverlaanPusei nestrādājošo jauniešu ir nepietiekama izglītība
Pusei nestrādājošo jauniešu ir nepietiekama izglītība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katram otrajam Latvijas bezdarbniekam vecumā no 15 līdz 29 gadiem ir nepietiekama izglītība, taču tomēr jauniešu bezdarba rādītāji samazinās.

RĪGA, 1.maijs — Sputnik. 54% reģistrētiem jaunajiem bezdarbniekiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem ir nepietiekams izglītības līmenis, t.i. vidusskolas izglītība vai zemāka, raksta Mixnews.lv ar atsauci uz Labklājības ministrijas ziņojumu par "Jauniešu garantijas" programmas realizāciju.

Paaudzes vidū vecumā no 15 līdz 24 gadiem šis rādītājs ir vēl augstāks un sastāda 62%. kā atzīmē Ministrija, tieši pienācīgas izglītības trūkums kļuva par vienu no galvenajiem iemesliem augstajam bezdarba līmenim jauniešu vidū.

Finanses - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji vairāk paļaujas uz radiniekiem, nevis uz valsti

Nodarbinātības valsts aģentūra un Valsts darba inspekcija izsecina, ka jaunieši, kuri beidz pamatskolu, bieži vien nezina likumus, tāpēc ir pakļauti augstajam nelegālās nodarbinātības riskam.

Tāpat bezdarbnieki, kuriem ir izglītība vai kvalifikācija, sastop citu problēmu: viņiem ir nepietiekoša darba pieredze un iemaņas, kuras tiek prasītas darba tirgū. Statistika secina, ka 22% jauno bezdarbnieku nav darba pieredzes, un 78% nodarbojās ar mazkvalificētu darbu.

Turklāt, ne visi jaunieši prot meklēt darbu un izmantot informāciju par nepieciešamajām iemaņām, profesijām un vakancēm. Par to liecina Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais pētījums "Jauniešu politikas monitorings 2015", kurš parādīja, ka tikai 18% interesējās par darba tirgus trendiem.

Iepriekš labklājības ministrs Jānis Reirs paziņoja, ka sakarā ar bezdarba rādītāju uzlabošanos pēc 2018.gada Latvija vairs nesaņems līdzekļus "Jauniešu garantijas" programmai: valsts vairs neatbilst rādītājiem, kuri paredz atbalstu. Bezdarbs jauniešu vidū ir zemāks par vidējo ES brīdī, kad ir valstis, kur bezdarbs sasniedz pat 68%.

Žurnālisti salīdzinājuši dzīves līmeni lielākajās Latvijas pilsētās

No 2014. līdz 2018.gadam Latvija saņem līdzekļus šīs programmas īstenošanai, jo 2012.gadā nenodarbināto jauniešu skaits sastādīja 28,5% (vairāk nekā nepieciešamos 25% atbalsta piemērošanai). 2015.gadā bezdarbs nokrita līdz 16,8%.

No 20 palīdzību saņēmušajām valstīm programmas "Jauniešu garantija" īstenošanai kopš 2014.gada, sešas valstis sākot ar 2019.gadu paliks bez programmas līdzfinansējuma: Latvija, Čehija, Īrija, Lietuva, Slovēnija un Zviedrija. Kopā piecu gadu laikā republika saņems vairāk nekā 70 miljonus eiro.

Pērn 44 000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 29 gadiem nemācījās un nestrādāja, kas ir par 6 % mazāk, nekā gadu iepriekš, un par 18% mazāk nekā 2015.gadā.

Ziņu lente
0