Latvijas iedzīvotāji vairāk paļaujas uz radiniekiem, nevis uz valsti

© Foto : pixabayFinanses
Finanses - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katram trešajam Latvijas iedzīvotājam darba zaudēšanas gadījumā nebūs ar ko maksāt rēķinus, cilvēki biežāk aizņemas naudu no radiem, nekā no valsts, bet ātro kredītu drīzāk ņems tie, kuri jau ir parādā bankām.

RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. Īslaicīga bezdarba gadījumā katrs trešais iedzīvotājs nespēs apmaksāt tekošos rēķinus, informē Swedbank.

Bankas apdrošināšanas struktūrvienības veiktais pētījums liecina, ka gandrīz katram trešajam Latvijas iedzīvotājam (27%) ieņēmumu pēkšņa krituma gadījumā īslaicīga bezdarba vai slimības dēļ radīsies grūtības ar ikmēneša maksājumiem.

Наличные деньги - Sputnik Latvija
Pētījums: vairāk nekā 40% latviešu iedzīvotāju darba algas aiziet nodokļos

23% respondentu varēs apmaksāt tikai daļu no rēķiniem, bet 42% aptaujāto spēs pilnībā samaksāt rēķinus, tikai nopietni mazinot dzīves kvalitāti. Un tikai 7%, nonākot šādā situācijā, nebūtu gandrīz nekādu problēmu.

Pēkšņas ienākumu krišanās gadījumā, gandrīz puse pataujāto (49%) cer uz tuvinieku atbalstu, un grasās veikt tikai steidzamākos maksājumus. Daudz retāk cilvēki cer saņemt palīdzību no valsts vai pašvaldības (27%), aizņemties naudu no draugiem (26%) vai izmantot savu drošības rezervi, kas ļautu noturēties vismaz trīs mēnešus (24%).

Pat daļējai rēķinu apmaksai vairāk nekā pusei (56%) būs jāgriežas pēc atbalsta pie tuviniekiem. Šādā situācijā aizņemties pie radiniekiem mēģinās 34%. Uz pabalstiem no valsts vai pašvaldības līdzīgā situācijā rēķinās 32% respondentu.

Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrija vēlas ierobežot mazo uzņēmumu apgrozījumu un algas

Turklāt iedzīvotāji, kuri nomaksā vairākus kredītus, ienākumiem krītoties, piemēram, pārejošas darbnespējas gadījumā, mēģinātu saņemt "ātro kredītu". Šo iespēju gatavi izmantot 21% aptaujas dalībnieku, kam ir vairākas kredītsaistības bankās, salīdzinot ar 3%, kuri apmaksa tikaā vienu kredītu, un 2% no parādiem brīvo iedzīvotāju.

Vīrieši skatās nākotnē ar lielāku optimismu: 10% vīriešu uzskata, ka īslaicīgas darba zaudēšanas gadījumā varēs pilnā apmērā segt ikmēneša maksājumus, saglabājot ierasto dzīves kvalitāti, sieviešu vidū šo pārliecību atbalsta tikai 4%.

Gandrīz katrs otrais vīrietis (48%) pauž pārliecību, ka spēs veikt nepieciešamos maksājumus, atsakoties no atsevišķiem ierastiem tēriņiem. Sieviešu vidū tā uzskatā 37%.

Aptaujā piedalījās 706 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Ziņu lente
0