Latvija ieņēmusi līdera vietu Eiropā aizsardzībai veltīto tēriņu pieauguma ziņā

© Sputnik / Sergey MelkonovASV karogs pie Latvijas Aizsardzības ministrijas ēkas
ASV karogs pie Latvijas Aizsardzības ministrijas ēkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ieņēmusi pirmo vietu Eiropā aizsardzības izdevumu pieauguma ziņā, teikts Stokholmas Starptautiskā miera problēmu pētījumu institūta atskaitē.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Pērn Centrāleiropas valstis palielinājušas militāros izdevumus par 2,4%, pirmdien ziņoja Stokholmas Starptautiskais miera problēmu pētījumu institūts (Stockholm International Peace Research Institute — SIPRI), vēsta Mixnews.lv.

Militāros izdevumus pērn salīdzinājumā ar 2015. gadu palielinājusi Latvija — par 44%, līdz 267,86 miljoniem eiro. Otro vietu ieņem Lietuva, kur aizsardzības izdevumi pieauguši par 35%, līdz 575 miljoniem eiro.

Militārās mācības Vācijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai Bundesvērs spēs aizsargāt Vāciju un Eiropu

Pagājušajā gadā aizsardzības izdevumi pieauga gandrīz visās Rietumeiropas valstīs, vidēji par 2,6% reģionā, izņemot Beļģiju, Īriju un Zviedriju, kuras nav NATO dalībvalstis,

Rietumeiropas valstu vidū militārais budžets visvairāk palielināts Itālijā — par 11%.

2016. gadā pieauga arī ASV militārais budžets — par 1,7%, līdz 611 miljardiem dolāru (563 miljardiem eiro), lai arī iepriekšējo piecu gadu laikā tas saruka.

Daļēji tas saistīts ar iespējamo draudu atmosfēras sabiezēšanu šajās valstīs pēc Krimas pussalas pievienošanas Krievijai, uzskata SIPRI zinātniskais līdzstrādnieks Simons Vezemans.

Krievija 2016. gadā palielināja militāro budžetu par 5,9% — līdz 3,145 triljoniem rubļu (aptuveni 50 miljardi eiro), taču pie tam Krievijas aizsardzībai veltītie izdevumi pērn veidoja tikai 27% no Eiropas valstu — NATO sabiedroto kopējiem militārajiem tēriņiem.

Президент Америки Дональд Трамп в Овальном кабинете - Sputnik Latvija
Tramps: ASV jaunā budžeta mērķis ir valsts drošība

Ziemeļatlantijas alianses samitā Varšavā pērnvasar tika pieņemts lēmums par četru starptautisko bataljonu dislokāciju Polijā un Baltijas valstīs. Kanādas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Slovēnijas un Albānijas bruņoto spēku daudznacionālais bataljons ieradīsies Latvijā jūnijā.

Latvijas un Lietuvas valdības jau informējušas par nodomu palielināt aizsardzībai veltīto budžetu līdz 2% IKP līdz 2018. gadam atbilstoši NATO minimālajām prasībām.

Ziņu lente
0