Bēgļi no jauna pametuši Latviju

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKIBēgļi autobusā. Foto no arhīva
Bēgļi autobusā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse bēgļu, kas ieradušies valstī ES bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros, Latviju ir pametuši. Viens no galvenajiem iemesliem – nekādu iespēju sameklēt mājokli, kura īri būtu iespējams nomaksāt ar piešķirto pabalstu.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Lielākā daļa bēgļu un alternatīvā statusa saņēmēju, kuri pērn ieradušies Latvijā, valsti ir pametuši, ziņo Baltnews, atsaucoties uz Iekšlietu ministriju (IeM).

Ministrija skaidro, ka cilvēks, kas saņēmis starptautisku patvērumu, ir tiesīgs brīvi pārvietoties. Viņš var ceļot, strādāt un mācīties jebkurā Eiropas Savienības valstī, pie tam ievērojot noteikumus, kas izvirzīti trešo valstu pilsoņiem noteiktā valstī. Pēc bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanas ārvalstniekiem tiek izsniegts personu apliecinošs dokuments, kas der ceļojumiem.

Беженцы в Поликастро в 20 км от границы между Грецией и Македонией - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vainīgi krievi. "Jaunā Eiropa" atsakās no austrumu migrantiem

Sabiedriskās integrācijas fonda neoficiālie dati liecina, ka laikā no 2016. gada aprīļa no 487 ārvalstniekiem, kuriem sniegtas sociālo darbinieku konsultācijas, 308 cilvēki pametuši valsti. 167 cilvēki viņu vidū bija pārvietotās personas, 141 ieradies Latvijā pastāvīgi. Divos gadījumos bēgļi atgriezušies.

IeM atzīmē, ka patlaban nav iespējams nonākt pie viennozīmīgiem slēdzieniem par iemesliem, kuru dēļ bēgļi pamet Latviju, taču virkne pazīmju liecina, ka viens no galvenajiem iemesliem ir iespēju trūkums sameklēt mitekli par pabalstu, kas tiek izmaksāt valstī.

Iepriekš Latvijas Saeima apstiprināja grozījumus likumā par patvērumu, kuri paredz izmaksāt pabalstu darbspējīga vecuma bēgļiem vai personām ar alternatīvu statusu, atbilstoši tam, cik aktīvi viņi cenšas iekārtoties darbā. Tādējādi pabalsta izmaksa tiks apturēta gadījumā, ja bēglis pametis Latviju.

LGBT - Sputnik Latvija
"Netradicionālie" bēgļi: kādas problēmas gaida Eiropā LGBT bēgļus

ES bēgļu pārvietošanas programmas ietvaros Latvija apņēmusies divu gadu laikā uzņemt 531 bēgli, 295 no kuriem ieradīsies no Grieķijas, 186 — no Itālijas, 50 — no Turcijas. Pagaidām saskaņā ar šo programmu ieradušies 318 cilvēki. Līdz šī gada martam bēgļa statuss bija piešķirts desmit personām, alternatīvs statuss — 189 cilvēkiem.

Pie tam ministrija atgādina, ka pēdējie no Grieķijas ieradušies 18 cilvēki, tostarp — 10 bērni. Piektdien četras ģimenes no Sīrijas tika izmitinātas bēgļu centrā Muceniekos. Pārvietoto personu vidū ir drēbnieks, šuvēja, slimnieku kopēja, audējs, audzinātājs un pavārs. Vairāki imigranti pārvalda angļu, arābu, turku un ziemeļkurdu valodas.

Ziņu lente
0