Iecerēts aizliegt autovadītājiem Latvijā lietot alkoholu ceļu policista acu priekšā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ceļu policijas pieredzētais – pēc auto apturēšanas vadītāji demonstratīvi iedzer alkoholu, lai nebūtu iespējams noteikt, vai viņi pie stūres sēdējuši reibumā, – licis ierosināt jaunu likumprojektu.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Latvijas Saeima sākusi izskatīt likumprojektu, kas aizliegs Ceļu policijas apturētajiem autovadītājiem lietot alkoholiskus dzērienus tūlīt pēc apstāšanās, ziņo "Parlamentarnaja gazeta".

Likumprojekts ierosināts, ņemot vērā Ceļu policijas pieredzi.

"Fiksēts liels skaits incidentu ar iereibušiem autovadītājiem, kuri demonstratīvi dzēruši, ja viņus apturējis ceļu policists. Pēc tam bija grūti noteikt, vai viņi atradušies pie stūres alkohola reibumā," — vēsta mediji.

Atzīmēts, ka Latvijas Ceļu policija saskārusies ar manipulācijam: autovadītājs, redzot, ka iekārta fiksējusi paaugstinātu alkohola saturu asinīs, iedzēris un apgalvojis, ka iekārta ir kļūdījusies un policists viņu piekrāpis, bet pie stūres viņš sēdējis skaidrā prārā. Pēc tam ar medicīniskās ekspertīzes palīdzību nav iespējams noteikt, kad autovadītājs bijis alkohola reibumā.

Lidosta Rīga. Ziemeļu piestātne. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Taps lidmašīnu pasažieru reģistrs terorisma apkarošanas pasākumu ietvaros

Likums nosaka, ka autovadītājiem ar stāžu līdz diviem gadiem, alkohola saturs asinīs nevar pārsniegt 0,2 promiles, autovadītājiem ar stāžu, kas pārsniedz divus gadus — 0,5 promiles.

Eksperimentālie dati liecina, ka vīrietim 50 gadu vecumā (ķermeņa svars — 75 kilogrami) 0,5 l šnabja pudele, kas izdzerta pulksten 21:00, no rīta, tas ir, 12 stundas vēlāk, alkotesterā parādīs 0,68 promiles. Šnabja pudele, kuras tilpums ir 0,33 litri, no rīta demonstrēs 0,39 promiles, sešas alus pudeles pēc 12 stundām — 0,48 promiles, divas pudeles vīna — 0,51 promili.

100 grami vodkas vai konjaka cilvēkam, kura ķermeņa svars ir 60-70 kg, novedīs pie 0,5 promiļu rādījuma, 80 kg smagam cilvēkam — 0,4 promiles; 250 g sausā vīna vai šampanieša 60-70 kg smagam cilvēkam demonstrēs 0,35 promiles, 80 kg smagam cilvēkam — 0,3 promiles; puslitrs 5% alus — 0,3 un 0,25 promiles atbilstoši ķermeņa svaram.

Ziņu lente
0