Latvija, Honkonga un Kipra: Krievijas iedzīvotājs par tūkstoš rubļiem "atmazgājis" 40 miljonus eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Habarovskas iedzīvotājam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem un naudas sods līdz vienam miljonam rubļu.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Lietā par nelikumīgu naudas līdzekļu izvešanu uz Latviju, kurā apsūdzība izvirzīta pret Krievijas pilsoni, noskaidrojušās jaunas epizodes: Habarovskas iedzīvotājs pārskaitījis naudu arī uz Honkongu un Kipru. Rezultātā viņam kopumā izdevies "atmazgāt" vairāk nekā 2,5 miljardus rubļu, vēsta "Rossijskaja gazeta".

Iepriekš Sputnik jau vēstīja, ka pērnā gada decembrī Habarovskas muita ierosinājusi krimināllietu pret Krievijas pilsoni sakarā ar valūtas operāciju veikšanu naudas līdzekļu pārskaitīšanai vairāk nekā 1,2 miljardu rubļu apmērā (vairāk nekā 15,7 milj. eiro). Patlaban lietā kļuvušas zināmas nianses.

Валюта евро - Sputnik Latvija
Pret Krievijas pilsoni ierosināta krimināllieta par lielas naudas summas "atmazgāšanu" Latvijā

Habarovskas muitas operatīvā izmeklēšanas nodala un Krievijas IeM reģionālās pārvaldes Ekonomiskās drošības un korupcijas apkarošanas pārvalde kopīgi noskaidrojušas vēl piecus līdzekļu nelikumīgas piesavināšanās faktus. Šoreiz to saņēmēji atradušies Honkongā un Kiprā, kurp apsūdzētais vairāk nekā gada laikā nogādājis kopumā vairāk nekā 1 miljardu 380 miljonus rubļu (vairāk nekā 22 milj. eiro).

Habarovskas muitas preses sekretāre Viktorija Aļošina pastāstija, ka 36 gadus vecais habarovskietis, kurš pašlaik dzīvo Sanktpēterburgā, nodibinājis firmu, ko piereģistrējis uz fiktīvas personas — finansiālos jautājumos neorientējošās Habarovskas iedzīvotājas — vārda. Par tūkstoš rubļiem viņa parakstījusies tur, kur norādīts. Lielākoties tie bija kravu pārvadāšanas līgumi, kas noslēgti ar dažādām ārvalstu kompānijām.

Tiesībsargi noskaidrojuši, ka patiesībā uzņēmums saimniecisko darbību nav veicis: nav ievedis vai izvedis preces, ne arī sniedzis loģistikas pakalpojumus.

Aļošina paskaidroja, ka likuma "Par valūtas regulēšanu un valūtas kontroli" 19. pants paredz, ka gadījumā, ja līgumā paredzētie noteikumi nav izpildīti, firmai bija jāatgriež naudas līdzekļi savos bankas kontos.

Taču firmas slepenais īpašnieks — noziedzīgās shēmas organizators, to nav izdarījis un nav pat gatavojies to darīt, jo viņa galvenais mērķis bija naudas izvešana uz ārvalstīm saskaņā ar viņam piemērotiem noteikumiem.

Noziedzīgā darījuma sakarā ierosinātas krimināllietas, par kurām apsūdzētajam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem un naudas sods līdz vienam miljonam rubļu.

Ziņu lente
0