Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt, brīdina eksperts

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasПосетитель в гипермаркете
Посетитель в гипермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt, informēja Lauksaimniecības tirgus centra vadītāja Ingūna Gulbe.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Laiks, kad, aizejot uz pārtikas veikalu, varēja cerēt, ka kaut kas kļūs lētāks, ir beidzies, LTV "Rīta panorāmai" atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Tirgotāji informē par piena produktu pieprasījuma krišanos

Pārtikas cenas janvāri vidēji augušas par 7%, raksta portāls lsm.lv, un tas ir straujākais pieaugums pēdējo 5-6 gadu laikā, jo iepriekš pārtikas cenām bija tendence samazināties.

Piena produktu cenu kāpumu varēja pamanīt jau pagājušā gada beigās, jo sāka augt piena iepirkumu cenas. Gulbe pauda uzskatu, ka pārtikas cenas augs arī turpmāk, jo daudzi piena produktu ražotāji vēl nav noteikuši cenas, kas atbilst jaunajām izejvielu iepirkumu cenām. Iepriekš Sputnik jau vēstīja, ka cenu pieauguma rezultātā piena produktu pieprasījums Latvijā krities aptuveni par 4-6%.

Ingūna Gulbe prognozē, ka arī dārzeņu cenas nekritīsies līdz jaunās sezonas sākumam. Pie tam eksperte norādīja, ka gaļas cenu pieaugums nav gaidāms, jo graudu cena ir zema, bet graudi ir nozīmīgs resurss gaļas ražošanai.

"Labais laiks, kad, aizejot uz veikalu, varēja cerēt, ka kaut kas kļuva lētāk, ir beidzies," – konstatēja Gulbe.

Cenu kāpumu eksperte skaidroja ar pasaules tirgus tendencēm, jo arī pasaulē galvenajiem pārtikas produktiem cenas ilgstoši bija zemas, bet tagad ir pieaugušas.

Покупатели у прилавка с сырами - Sputnik Latvija
Kurš parūpēsies par Latvijas piensaimnieku?

Pēc viņas vārdiem, pasaulē pārtikas produktu pieprasījums pastāvīgi palielinās, jo iedzīvotāju skaits pasaulē aug, turklāt aug arī ekonomika daudzās valstīs, un cilvēki patērē vairāk produktu, kurus viņi iepriekš nepirka. Turklāt pārtikas cenas ietekmē arī naftas cenu kāpums, jo naftas produkti nepieciešami ražošanā, pārvadāšanā un iepakojumu ražošanā.

Jau pērnā gada decembrī Gulbe brīdināja, ka Latvijā kļūs dārgāki atsevišķi pārtikas produkti. Sputnik iepriekš informēja, ka "riska grupā" eksperte iekļāvusi piena produktus, kafiju, augu eļļu un apelsīnus, kā arī maizi. Olu, zivs, graudu un gaļas cenas, pēc ekspertes domām, nemainīsies. Gulbe uzsvēra, ka 2017. gads būs "nervozs"Latvijas lauksaimniecības un pārtikas nozarēm.

Pirms nedēļas publicētajā prognozē Eiropas komisija pieļāva iespēju, ka 2017. gadā Latvijas IKP varētu augt par 2,9%, savukārt inflācija pieaugšot līdz 1,9%.

Ziņu lente
0