Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku vietējiem pārtikas produktiem

© Foto : pixabay.com / chencandyKartupeļi un redīsi grozos
Kartupeļi un redīsi grozos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptauja liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju izvēlas Latvijā audzētus produktus, tomēr ar katru gadu "produktu patriotu" skaits sarūk.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik, Andrejs Solopenko. Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS organizētās aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju, izvēloties pārtikas produktus, dod priekšroku pašmāju ražojumam.

Šādu viedokli pauduši 61% respondentu. Viņu vidū 21% norādījis, ka produktu izcelsme ir ļoti svarīga, 40% šis aspekts izrādījies "svarīgs". Mazākumā palikuši tie, kas produktu izcelsmei uzmanību nepievērš — 36%. No viņiem 10% nav svarīgi, kādā valstī produkti ražoti, savukārt 26% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju šo faktoru uzskata par mazsvarīgu. 3% respondentu uz šo jautājumu atbildēt nevarēja.

Patriotu skaits mazinās

Šādu aptauju SKDS organizē katru gadu janvārī jau no 1999. gada.

SKDS centra direktors Arnis Kaktiņš savā lapā Twitter atzīmēja: "Ar pārtikas iegādi saistītais nacionālpatriotisms Latvijā turpina samazināties."

"Tā ir slikta ziņa vietējiem pārtikas ražotājiem," — viņš piebilda.

 

Patiešām, SKDS dati liecina, ka jau sesto gadu no vietas mazinās patriotu skaits, kuriem rūp vietējo produktu izvēle. 2012. gadā "produktu patriotu" skaits aptaujāto vidū sasniedza 68%, un tagad tas krities par 7%. Savukārt par tiem pašiem 7% pieaudzis iedzīvotāju skaits, kuri pauž pretēju viedokli.

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Latvijā aug pieprasījums pēc vegānu un veģetāriešu pārtikas produktiem

Tātad ir skaidrs: lai arī pagaidām lielākā daļa valsts iedzīvotāju produktu izcelsmi uzskata par nozīmīgu, daudzi par noteicošo faktoru uzskata nevis to ražošanas valsti, bet gan pievērš uzmanību citam kritērijam. Centrālā statistikas pārbaude informē, ka aptuveni piektajai daļai Latvijas iedzīvotāju draud nabadzība, tātad acīmredzot uzmanība tiek pievērsta cenai.

Krīzes iespaidā

Lielākais skaits "produktu patriotu" bija vērojams 2000. gadu pirmajā pusē, tā saucamajos "treknajos gados", kad, pateicoties lētajiem kredītiem, valsts ekonomika plauka un palielinājās patēriņš. Laikā no 2001. līdz 2007. gadam aptuveni 75% respondentu izvēlējās Latvijas produktus.

2008. gadā, kad Latviju skāra nopietna ekonomiskā krīze un lielai daļai iedzīvotāju ienākumi strauji kritās, tikpat strauji mazinājās arī "produktu patriotu" īpatsvars. Līdz ar to iespējams secināt, ka daudzi valsts iedzīvotāji izvēlējās iespēju ietaupīt uz pārtikas rēķina un pirkt lētākus, citās valstīs ražotus produktus.

Taču interesants ir fakts: kopš ekonomiskās krīzes beigām iedzīvotāji, kam produktu izcelsme bija nozīmīgs faktors, pie agrākajiem uztura paradumiem neatgriezās. Tikai 2012. gadā rādītājs nedaudz pieauga, taču vēlāk turpināja samazināties.

Acīmredzot daudzi Latvijas iedzīvotāji aizvadītajos gados jau pierada pie lētākajiem ārvalstu produktiem un nevēlas pirkt vietējos, par augstāku cenu. Tāpēc pat situācijā, ja iedzīvotāju labklājība augs, iespējams, tas neietekmēs Latvijas pārtikas ražotāju ienākumus, un vienīgais, ko viņi varētu uzsākt, lai pievilinātu pircējus, ir preču cenu samazināšana.

Ziņu lente
0