Ekonomiskā brīvība Latvijā paaugusies, taču līdz kaimiņiem vēl tālu

© Foto : pixabayБумажник
Бумажник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ekonomiski brīvāko valsti atzīta Honkonga. Visas Baltijas valstis uzlabojušas savas vietas ekonomiskās brīvības reitingā salīdzinājumā ar pērnā gada rādītājiem.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 20.vietu no 36.vietas pērn, bet joprojām atpaliek no Igaunijas, kas ieņēmusi 6. vietu, un Lietuvas, kura pakāpusies līdz 13. vietai, informē LETA.

Grafiks - Sputnik Latvija
Otrs lielākais rūpnieciskās ražošanas kāpums ES decembrī bijis Latvijā

Institūta "Heritage Foundation" un laikraksta "Wall Street Journal" ekonomiskās brīvības indekss tiek aprēķināts kopš 1995. gada, izanalizējot 50 dažādus rādītājus četrās kategorijās: likuma vara, valdības mērogs, regulējuma efektivitāte un tirgu atvērtība. Pētījumā tiek analizēta situācija 180 pasaules valstīs un teritorijās.

Pirmais ekonomiski visbrīvāko valstu piecinieks salīdzinājumā ar pagājušo gadu nav mainījies — jau 23.gadu pēc kārtas par teritoriju ar vislielāko ekonomisko brīvību ir atzīta Honkonga, kam seko Singapūra, Jaunzēlande, Šveice un Austrālija.

Visas Baltijas valstis uzlabojušas rādītājus salīdzinājumā ar aizvadīto gadu, kur Igaunija ieņēma 9. vietu.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 11. vietu, Igaunija ierindojas otrajā pozīcijā aiz Šveices, bet Lietuva ir 8. vietā.

Глава центрального банка Латвии Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Latvijas ekonomika neuzlabosies, ja sēdēsim rokas klēpī salikuši, uzskata Rimšēvičs

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 74,8 punktiem, kas ir par 4,4 procenta punktiem vairāk nekā pērn, atspoguļojot uzlabojumus piecos no 12 ekonomiskās brīvības rādītājiem: par īpašumtiesībām, valdības godīgumu, uzņēmējdarbības brīvību, darbaspēka brīvību un monetāro brīvību.

Reitinga autori konstatējuši lejupslīdi rādītājos par valdības izdevumiem, nodokļu slogu, tirdzniecības brīvību un investīciju brīvību, bet saglabājusi pozīcijas rādītājos par tiesu sistēmas efektivitāti, fiskālo veselību un finanšu brīvību.

Visas trīs Baltijas valstis ir ierindotas starp "pārsvarā brīvajām" valstīm. Šajā valstu grupā kopumā ir 29 pasaules valstis un teritorijas.

Ziņu lente
0