Kā klājas bērnu namam Daugavpilī

© Foto : pixabayVīrietis ar bērnu. Foto no arhīva
Vīrietis ar bērnu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnu patversmē "Priedīte" dzīvo gan bāreņi, gan bērni no nelabvēlīgām ģimenēm un pat bēgle no Vjetnamas, kuras vecums nav noskaidrots.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik. Daugavpils bērnu patversmes "Priedīte" darbinieki par savu darbu pastāstījuši izdevumam Grani.lv.

Šī gada sākumā Latvijā notikuši vairāki nelaimes gadījumi ar bērniem, kuri palikuši bez uzraudzības vai cietuši pieaugušo vainas dēļ. Sociālie dienesti izņēmuši bērnus vairākiem nevērīgiem vecākiem. Vēlāk, pēc Bāriņtiesas lēmuma viņi var nonākt arī patversmē.

Bērns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ne naudas, ne slavas: kāpēc krievvalodīgajiem Latvijā un Igaunijā ir maz bērnu

Tiesa, "Priedītēs" bērni nonāk dažādos ceļos. Piemēram, Bāriņtiesa pieņēma lēmumu izmitināt bērnu patversmē bēgli no Vjetnamas, kura apgalvo, ka ir 16 gadus veca, lai arī patversmes darbinieki ir pārliecināti — viņa ir pieaugusi. Pagaidām tāda situācija notikusi pirmo reizi, taču, iespējams, tā varētu atkārtoties.

Patlaban "Priedītē" dzīvo 59 bērni vecumā no diviem līdz 18 gadiem. Viņu vidū ir tikai divi bāreņi, pārējie šeit nonākuši no ģimenēm vecāku antisabiedriskās uzvedības dēļ. Saskaņā ar ārstu ieteikumiem daži bērni apmeklē speciālos bērnudārzus un skolas (tam nepieciešams medicīnisks slēdziens), pārējie — parastās skolas pilsētā. Patversmē var uzturēties līdz 24 gadu vecumam, ja tiek turpinātas, piemēram, studijas augstskolā.

Rīgā šogad dzimušo trīnīšu ģimenei piešķirs 4500 eiro pabalstu - Sputnik Latvija
Rīgā šogad dzimušo trīnīšu ģimenei piešķirs 4500 eiro pabalstu

Dažkārt patversmes audzēkņi tiek adoptēti, tomēr jaunās ģimenes tikai retumis dzīvo Latvijā, visbiežāk bērnu jaunie vecāki ir ASV pilsoņi. Adopcijas procesu kontrolē Bāriņtiesa un Labklājības ministrija, kontrole ilgst vismaz divus gadus.

Patversmes direktore Ludmila Smikova nepiekrīt tiesībsarga Jura Jansona viedoklim. Iepriekš tiesībsargs pauda pārliecību, ka bērnunamiem Latvijā nevajadzētu būt, jo Rietumeiropā to nav. Pēc Smikovas domām, bērnunami kopumā nav pozitīva parādība, taču Latvijā tie ir vajadzīgi, jo dažkārt tā ir vienīgā sarežģītos apstākļos nonākušu bērnu cerība.

Ziņu lente
0