Atvieglo ieceļošanas nosacījumus augsta līmeņa speciālistiem, lai risinātu darbaspēka trūkumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turpmāk ārzemniekam, kurš vēlēsies Latvijā uzturēties kā sezonas darbinieks, izsniegs ilgtermiņa vīzu uz laiku līdz sešiem mēnešiem 12 mēnešu laika posmā.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Imigrācijas likumā, kas atvieglos ieceļošanas nosacījumus augsti kvalificētiem speciālistiem, kā arī nodarbinātajiem profesijās, kurās prognozēts būtisks darbaspēka trūkums, vēsta LETA.

Ministru kabinetam noteikts uzdevums izstrādāt profesiju sarakstu, kurās prognozējams būtisks darbaspēka trūkums. Darba samaksai šiem profesiju pārstāvjiem jāatbilst mēneša vidējai darba samaksai iepriekšējā gadā, kurai piemērots koeficients 1,2.

KNAB - Sputnik Latvija
KNAB priekšnieka pretendentiem pieredze vadošā amatā vairs nav nepieciešama

Personām, kuras pieprasa Eiropas Savienības zilo karti jeb termiņuzturēšanās atļauju, paredzēta iespēja līdz desmit darba dienām saīsināt dokumentu izskatīšanas termiņu. Tāpat noteikts šo karti piešķirt gadījumos, ja personas nav ieguvušas attiecīgo augstāko izglītību, bet tām ir vismaz piecu gadu pieredze konkrētajā jomā, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Turpmāk ārzemniekam, kurš vēlēsies Latvijā uzturēties kā sezonas darbinieks, izsniegs ilgtermiņa vīzu uz laiku līdz sešiem mēnešiem 12 mēnešu laika posmā. Ja ārzemnieks gribēs turpināt sezonas darbu, viņš, neizceļojot no Latvijas, varēs pieprasīt jaunu ilgtermiņa vīzu. Paredzams, ka gada laikā Latvijā varētu ieceļot 50 sezonas darbinieki un 50 uzņēmuma ietvaros pārcelti darbinieki, teikts likuma izmaiņu anotācijā.

Tiks atcelta prasība personām, kurām ir latviska izcelsme un kuras vēlas saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, pierādīt to, ka viņas pārceļas uz Latviju. Šāds regulējums rosināts, jo nereti šīs kategorijas ārzemnieki jau uzturas Latvijā, piemēram, ar termiņuzturēšanās atļauju.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis: Latvijai konkurencē jāpāspēj Krievija

Vienlaikus noteiktas papildu prasības ārvalsts komersantu pārstāvniecībām, kuru pārstāvji pieprasa termiņuzturēšanās atļaujas. Turpmāk šim ārvalsts uzņēmumam ārzemēs jābūt reģistrētam vismaz pirms pieciem gadiem, tam jānodarbina vismaz 50 darbinieki un tā gada apgrozījumam jāpārsniedz 10 miljoni eiro. Šāds regulējums iekļauts, lai nodrošinātu tikai perspektīvu uzņēmumu un sadarbības formu ienākšanu Latvijas tirgū. Patlaban visvairāk uzturēšanās atļaujas tiek atteiktas ārvalstu komersantu pārstāvniecību pārstāvjiem, jo tiek konstatēts, ka vairums šādu pārstāvniecību faktiski nestrādā, norāda likuma izmaiņu autori.

Precizēts arī vīzas un uzturēšanās atļaujas atteikuma pamatojums, kas saistīts ar viltotu dokumentu un tādu dokumentu iesniegšanu, ar kuriem veiktas dažādas manipulācijas. Izmaiņas Imigrācijas likumā veiktas, lai ieviestu arī ES prasības.

Ziņu lente
0