KNAB iesaka piemērot naudas sodu amatpersonām par nelikumīgu reklamēšanos

© facebook.com / KNAB.lvАнтикоррупционное агенство Латвии
Антикоррупционное агенство Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reklamēšana likuma izpratnē ir jebkāda valsts amatpersonas personiskā vērtējuma publiska paušana par konkrētu komersantu, tā saražoto preci vai sniegto pakalpojumu, ja šī amatpersona par to saņēmusi atlīdzību.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Valsts amatpersonām par reklamēšanas ierobežojumu pārkāpšanu varēs piemērot līdz 350 eiro lielu naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā, informē LETA. To paredz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sagatavotie grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Ventspils mērs Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Luksus klases automašīna – ne vien pārvietošanas līdzeklis

Pašreiz likums paredz, ka valsts amatpersonai ir aizliegts izmantot savu vārdu reklamēšanai, izņemot gadījumus, kad tas ietilpst šīs valsts amatpersonas amata pienākumos. 

Reklamēšana likuma izpratnē ir jebkāda valsts amatpersonas personiskā vērtējuma publiska paušana par konkrētu komersantu, tā saražoto preci vai sniegto pakalpojumu, ja šī amatpersona par to saņēmusi atlīdzību.

Šobrīd sankcijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par minētā aizlieguma pārkāpšanu amatpersonām nav paredzētas. Tādējādi KNAB sagatavotie grozījumi paredz, ka valsts amatpersonām turpmāk būs noteikta administratīvā atbildība par reklamēšanas ierobežojumu pārkāpšanu.

Iepriekš tiesībsargs Juris Jansons - Sputnik Latvija
KNAB pieprasa atvainošanos par salīdzinājumu ar hiēnsuni

Grozījumi paredz, ka par likumā noteikto amatpersonas amata savienošanas, ienākumu gūšanas, komercdarbības, pārstāvības, reklamēšanas vai tādu ierobežojumu pārkāpšanu, kuri noteikti attiecībā uz rīcību ar publiskas institūcijas mantu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā varēs piemērot naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā.

KNAB kontrolējot likumu par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā izpildi, kā arī citos normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto papildu ierobežojumu ievērošanu, 2014. gadā konstatējis 325 pārkāpumus valsts amatpersonu darbībā. Pārkāpumi konstatēti valsts iestāžu, pašvaldību un kapitālsabiedrību valsts amatpersonu darbībā.

Savukārt 2015. gadā birojs konstatējis 285 pārkāpumus valsts amatpersonu darbībā.

Grozījumi šonedēļ izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Ziņu lente
0