Dzīvokļu īpašniekus Rīgā šokējuši "Jaungada pārsteigumi" par 400 eiro

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasКвартира в новостройке
Квартира в новостройке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažu Rīgas rajonu iedzīvotāji Jaungadā saņēmuši dāvanu – steidzamus rēķinus par zemi; Sputnik noskaidroja, vai tie ir likumīgi, un kā rīkoties, ja zemes īpašnieks pieprasa naudu.

RĪGA, 26. janvāris – Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Neilgi pēc Jaunā gada aptuveni 700 Rīgas daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji savās pastkastītēs negaidīti saņēma steidzamus rēķinus par zemes nomu. Summas 200-400 eiro apmērā ieteikts apmaksāt tuvākajā laikā.

Pretenzijas izvirza viens no lielākajiem zemes īpašniekiem Rīgā kam pieder zemes gabali vairākos Rīgas rajonos. Pagaidām tādas "laimes vēstules" saņēmuši tikai privatizēto dzīvokļu īpašnieki Purvciemā, Ķengaragā un dažos Pārdaugavas mikrorajonos, tomēr, iespējams, arī citu zemes gabalu īpašnieki pamēģinās iztaustīt iemītnieku drosmi.

Lielākais skaits "aplaimoto" dzīvo Ķengaragā un maksā zemes nomu uzņēmumam "Pilsētas zemes dienests". Tā ir viena no lielākajām zemes īpašnieku apvienībām, un pēkšņā aktivitāte saistīta ar uzvaru, kas nesen izcīnīta Satversmes tiesā lietā, kurā uzņēmums tiesājās ar Rīgas pašvaldību un namu pārvaldēm.

Konflikta vēsture

"Mēs vēlamies saņemt naudu par zemes nomu periodā no 2008. līdz 2010. gadam, — Sputnik pastāstīja uzņēmuma "Pilsētas zemes dienests" pārstāvis zvērinātais advokāts Normunds Šlitke. – Lieta tāda, ka šajā periodā vieni likumi par namu pārvaldēm vairs nebija spēkā, bet citi vēl nebija sākuši darboties. Tajā periodā mums vissvarīgākais ir tas, ka namus uz mums piederošās zemes apkalpoja dažādi pašvaldību uzņēmumi, kuri, pēc būtības, varēja par to nenest finansiālu atbildību, un SIA. Tā sakot, "nauda ir vējā, taču neviens nav vainīgs." Mēs vēlamies saņemt savu naudu par zemes nomu un rīkojamies saskaņā ar likumu un tiesu praksi.

Normunds Šlitke atsaucas uz 1995. gada likumu par zemes nomu, kas paredz dzīvokļu īpašnieku pienākumu noslēgt līgumu ar zemes īpašnieku vai izsniegt pilnvaru nomas līguma noslēgšanai un apmaksai, piemēram, namu pārvaldei.

Dzīvojāmā māja. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgā noteikti Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi

Faktiski sagadījās tā, ka daudzas ēkas ilgu laiku bija vai pat līdz šim laikam palikušas pašvaldības bilancē. Tas ir, visi dzīvokļi ir privatizēti, taču privatizācija nav pabeigta, un māja joprojām ir pašvaldības ziņā. Nomas jautājumus lemj pašvaldības namu pārvaldes.

Daudzi iedzīvotāji vēl joprojām nav informēti par to, kas un kā slēdz līgumus ar zemes īpašnieku, — viņi vienkārši maksā par zemi namu pārvaldei. Taču tagad iznāk, ka laikā no 2008. līdz 2010. gadam ne pilsēta, ne pašvaldības namu pārvaldes nav norēķinājušās ar dažiem māju īpašniekiem.

Maksāt vai nemaksāt?

Varu iedomāties, kādu "prieku" sagādāja tādas "Jaungada dāvanas": trīs nedēļu laikā jums jāsamaksā zemes noma no 2008. līdz 2010. gadam – summa, kas pielīdzināma divu mēnešu maksai par dzīvokli. Ja nesamaksāsiet, jūs iekļaus nemaksātāju reģistrā.

"Es ieteiktu vispirms pārbaudīt izstādīto rēķinu RNP klientu nodaļā un apmaksāt tikai pēc tam, — iesaka "Rīgas namu pārvaldnieka" preses sekretāre Santa Vaļuma. – Situācijas mēdz būt dažādas, un dažos gadījumos, iespējams, rēķini nebūs likumīgi. Spilgts piemērs: šādi brīdinājumi izsūtīti visiem mājas iedzīvotājiem, tostarp arī cilvēkiem, kuri no 2008. līdz 2010. gadam pat nebija dzīvokļu īpašnieki.

Daži iemītnieki saņēmuši rēķinu par periodu, kurā starp zemes īpašnieku un dzīvokļu īpašniekiem nebija noslēgts līgums. Ja nav līguma, par kādu naudu var runāt? – emocionāli piebilda Santa Vaļuma. – Ja nu līgums ir bijis, kāpēc apmaksas prasībā nav norādīts, par kādu līgumu ir runa?"

Ключи от квартир. Архивное фото - Sputnik Latvija
Saeima apspriedīs nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam

Pašvaldības namu pārvaldes pārstāve ieteica visus nesaprotamos un neparastos rēķinus vispirms apspriest namu pārvaldes klientu centrā un tikai pēc tam apmaksāt.

"Vai varat iedomāties, kāds būs haoss, ja visi 700 dzīvokļu īpašnieki, kas saņēmuši dīvainos rēķinus, vienlaikus ieradīsies RNP skaidrot situāciju, kura katram dzīvoklim ir individuāla? – retorisku jautājumu uzdeva Rīgas Pārvaldnieku asociācijas juriste Ruta Grīnberga. – Es nesaprotu, kāpēc zemes īpašnieki izvirza pretenzijas iedzīvotājiem. RNP neatteicās no parādiem, pārņemot citu namu pārvalžu lietas. Cilvēkiem, kas godīgi apmaksāja rēķinus, nav jāmaksā par parādniekiem. Savukārt parādu iekasēšana arī ir namu pārvaldes pienākums."

Pareizs saraksta nosaukums – panākumu ķīla

Daži iedzīvotāji, bīstoties no represijām, jau pasteigušies samaksāt prasīto.

"Es vienkārši nevēlos, lai mani iekļautu nemaksātāju reģistrā, — skaidroja Sergejs Ivanovs. – Es gribu ņemt kredītu dzīvokļa iegādei, un man nav vajadzīgi sarežģījumi nemaksātāju reģistrā.

"Iedzīvotājiem jāsaprot: ja viņu māju apkalpojusi pašvaldības namu pārvalde, tai arī jāvienojas ar zemes īpašnieku par apmaksu, — paskaidroja Santa Vaļuma. – Pastāv risks, ka no viņiem ar draudiem cenšas izspiest summas, kas viņiem nav jāmaksā."

Pat gadījumos, ja pretenzijas ir juridiski pamatotas, pieļaujama apmaksa pa daļām. Iespējams, cilvēkiem, kas pieprasa tūlītēju apmaksu, tā šķiet neliela summa, kas pielīdzināma tēriņiem pēc viena gājiena uz lielveikalu. Taču viņi ir izrakstījuši rēķinus vienkāršiem cilvēkiem – ārstiem, skolotājiem, pensionāriem! Bieži vien viņiem ziemā krājas parāds, jo viņi nespēj rēķinus uzreiz apmaksāt. Daudziem no viņiem nav lieku 200-400 eiro neparedzētam maksājumam. Ja arī viņi ir kaut kādu naudu parādā, cilvēcīgāk būtu sadalīt viņu maksājumu pa daļām.

"Runa nav par nacionālo nemaksātāju reģistru, — Sputnik pastāstīja Normuds Šlitke, — bet gan par mūsu uzņēmuma iekšējo nemaksātāju reģistru. Tas iespaido tikai mūsu norēķinus ar iedzīvotājiem. Kāpēc maksa tiek pieprasīta steidzami? Redziet, kad nākas maksāt, visi cilvēki rīkojas kā studenti pirms sesijas – velk garumā līdz pēdējam. Ko mēs vēlamies panākt no mūsu parādniekiem? Lai viņi vismaz dotu atbildi: esmu ar mieru maksāt, samaksāšu tūlīt, tādā un tādā datumā; piekrītu maksāt, lūdzu maksājumu atlikt; maksāt nepiekrītu, neuzskatu prasību par likumīgu; lūdzu atlikt maksājuma termiņu rēķina atbilstības pārbaudei.

Ja tāda atbilde ir saņemta, varam runāt tālāk. Ja atbildes nav, uzskatīsim, ka mums ir darīšana ar ļaunprātīgu nemaksātāju, un ar viņu risināsim jautājumu tiesā."

"Pareizākais lēmums RNP būtu informatīvu sapulču organizēšana iedzīvotājiem, kas saņēmuši šādas pavēstes, — uzskata Pārvaldnieku asociācijas priekšsēdētājs Igors Trubko. – Vēl labāk būtu izsūtīt informatīvus materiālus divās valodās iedzīvotājiem, kam izteiktas prasības. Galu galā namu pārvaldes uzdevums ir pārstāvēt iedzīvotājus zemes īpašnieka priekšā. Vienam iedzīvotājam būs daudz grūtāk piesaistīt juristus, kas spētu pretoties tik lielai organizācijai."

P.S. "Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāvji paziņoja, ka informatīvās vēstules par uzņēmuma "Pilsētas zemes dienests" rēķinu likumīgo pamatu, izsūtītas pa 19 daudzdzīvokļu mājām, par kurām precīzi zināms – to iedzīvotāji prasības par steidzamu apmaksu ir saņēmuši. Līdz ar to ikviens, kam radušās šaubas, var piezvanīt vai apmeklēt klientu apkalpošanas centru, lai pārliecinātos, ka rēķins paredzēts tieši viņam un tas ir likumīgi pamatots.

Ziņu lente
0