Latvijas ĀM atteikusi Sputnik akreditāciju dalībai biznesa forumā

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистерство иностранных дел Латвийской республики
Министерство иностранных дел Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik nav pieejami visi pasākumi, ko organizē valsts Ārlietu ministrija, uzsvēra tās preses sekretārs.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrija atteikusies izsniegt akreditāciju Sputnik Latvija žurnālistam samitam "16+1", kas notika Rīgā 4.-6. novembrī.

Starptautiskā informācijas brenda Sputnik logotips. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV uzskata, ka Krievija pārņem informācijas kontroli ar RT un Sputnik palīdzību

Pagājušās nedēļas nogalē Rīgā notika biznesa forums, kurā tikās Centrālās un Austrumeiropas valstu, kā arī Ķīnas pārstāvji. Puses apsprieda ekonomiskās sadarbības jautājumus un starptautisko ekonomisko sakaru nostiprināšanas iespējas.

Sputnik Latvija korespondents vērsās Latvijas Ārlietu ministrijā ar lūgumu izsniegt akreditāciju un saņēma informāciju, ka elektroniskā anketa ir pieņemta.

Nesaņēmis akreditācijas apstiprinājumu, žurnālists Vladimirs Dorofejevs lūdza Latvijas ĀM preses sekretāra Raimonda Jansona paskaidrojumus.

"Dokumentus dalībai pasākumā noformē ne tikai ĀM, bet arī citas struktūras, kas veic mediju reģistrāciju. Jautājumā par Sputnik ir iebildumi pret tā piedalīšanos pasākumā. Ne vien ĀM, bet arī valsts drošības struktūras uzskata Sputnik nevis par neatkarīgu mediju, bet gan par komerciālu organizāciju, kas strādā ar noteiktu mērķi," – paziņoja Jansons telefona sarunā.

Redakcija ir saglabājusi sarunas ierakstu.

Tajā pašā dienā Sputnik korespondents saņēma elektronisko vēstuli, kurā tika noraidīts akreditācijas lūgums.

Pirmdien, 7. novembrī Jansons no jauna apstiprināja, Sputnik žurnālista reģistrācija pasākumā nav iespējama.

"Drošības struktūras un Latvijas Ārlietu ministrija neuzskata par iespējamu reģistrēt Sputnik valstī kā plašsaziņas līdzekli, jo uzskata, ka Sputnik Latvija izplatītā informācija ir neobjektīva un vienpusīga," – pavēstīja Jansons.

Visi Latvijas Ārlietu ministrijas organizētie pasākumi Sputnik nav pieejami, uzsvēra ĀM preses sekretārs.

Mēģināt jau var

Šī gada 12. februārī starptautiskā informācijas aģentūra un radio Sputnik uzsāka darbu latviešu un krievu valodās. 29. martā Sputnik Latvija saņēma oficiālu informāciju par resursa slēgšanu domēna zonā.lv, pamatojoties uz to, ka esot pārkāpts Eiropas Padomes lēmums par ierobežojošajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas teritoriālās vienotības, suverenitātes un neatkarības apdraudējumu.

"Sputnik Latvija strādā saskaņā ar valsts spēkā esošo likumdošanu, kas neprasa obligāto reģistrāciju interneta mediju darbībai republikas teritorijā. Tātad Sputnik nepārkāpj nevienu spēkā esošās likumdošanas punktu," – savukārt informēja Sputnik preses dienests.

Latvijas ĀM ieteica atņemt portālam sputniknews.lv, domēnu.lv, jo uz starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" vadītāju Dmitriju Kiseļovu attiecinātas ES sankcijas.

Starptautiskās informācijas aģentūras Rossija segodņa un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Sputnik galvenā redaktore par EP pretdarbību Krievijas medijiem

Bloķēšanas mēģinājums, ko veica Latvijas varas iestādes, netraucēja vietnes darbu – tā pārcēlās uz domēna zonu.com. Pie tam vietnes apmeklētāju skaits pieauga.

Krievijas Ārlietu ministrija pauda uzskatu, ka Latvijas varas iestāžu darbība liecina par atklātu cenzūru un aicināja EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos un atbildīgās starptautiskās organizācijas izvērtēt diskrimināciju, kādai pakļauts aģentūras Sputnik interneta resurss Latvijā.

Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" pārstāvniecības reģistrācija Latvijā tika noraidīta 2015. gada 28. augustā. Latvijas varas iestādes apgalvoja, ka šis lēmums pieņemts sakarā ar to, ka iesniegtie dokumenti neatbilst Satversmei un vairākiem normativajiem aktiem. Krievijas ĀM pavēstīja, ka Rīgas lēmums ir diskriminējošs un politizēts.

Ziņu lente
0