Latvijas iedzīvotāji nosaukuši budžetā deficīta iemeslus

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasEiro. Foto no arhīva
Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septembra "Latvijas barometra" aptaujā bija nosaukti divi galvenie valsts budžeta deficīta faktori.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Līdzekļu izsaimniekošana un ēnu ekonomika ir valsts budžeta deficīta galvenie iemesli, pauda Latvijas iedzīvotāji "Baltic International Bank Latvijas barometra" aptaujā.

Saeimas sēde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Izglītības ministrs Saeimā stāstīs par nākamajā gadā paredzētajiem līdzekļiem izglītībai un zinātnei

Kā ziņo LETA, pētījuma dalībniekiem tika piedāvāts noteikt divus galvenos Latvijas budžeta deficīta faktorus. Pēc 43% respondentu domām, budžeta deficīts veidojas tāpēc, ka budžeta nauda tiek izsaimniekota. Vēl 42% aptaujāto paziņojuši, ka tas notiek ēnu ekonomikas un nodokļu nemaksāšanas dēļ.

Par to, ka valsts institūcijas neievēro budžeta disciplīnu un tērē vairāk, nekā plānots, ir pārliecināti 22% aptaujas dalībnieku. Turklāt piektā daļa aptaujāto uzskata, ka samazinās nodokļu maksātāju skaits — cilvēku un uzņēmumu.

Pēc 17% respondentu domām, deficīts veidojas tāpēc, ka valstij ir pārāk daudz funkciju, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem.

Pieņēmumu par sliktu plānošanu izteikuši 14% aptaujāto, bet 13% aptaujas dalībnieku uzskata, ka trūkst ilgtermiņa plānošanas.

Studentu zibakcija Rīgā - Sputnik Latvija
Studentu zibakcija Rīgā: nē - budžeta vietu samazināšanai. Video

Tikai 5% respondentu norādījuši, ka valsts budžeta deficīts veidojas inflācijas dēļ. Pētījums tika veikts septembrī, tajā piedalījās 1002 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā valstī.

Kas ir budžeta portfelī

Šodien Saeima ārkārtas sēdē izskatīs budžeta projektu nākamajam gadam. Budžeta projektā 2017. gadam ieplānoti ieņēmumi 8,066 miljardu eiro apmērā, izdevumi — 8,367 miljardi eiro.

Salīdzinot ar 2016. gadu, budžeta ieņēmumi nākamgad palielināsies par 664 miljoniem eiro, izdevumi — par 681 miljonu eiro. Paredzēts, ka nodokļu ieņēmumi nākamgad sastādīs 6,344 miljardus eiro, nenodokļu — 513,9 miljonus eiro, prognozēta ārvalstu finanšu palīdzība — 1,114 miljardi, pārējie ieņēmumi — 94,2 miljoni eiro. Daļu no šiem ienākumiem 16 miljonu eiro apmērā paredzēts iegūt no ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

Vispārējās vadības pieļaujamais budžeta deficīts 2017. gadam sastādīs 1,1% no IKP. Paredzams, ka jau 2018. gadā tas samazināsies līdz 1% no IKP, bet 2019. gadā — līdz 0,7% no IKP. Galīgajā lasījumā budžeta likumprojekts un pakete no 57 pavadošiem likumprojektiem jāapstiprina 23. novembrī.

Ziņu lente
0