Netraucēt senču mieru: rīdzinieki vāc parakstus pret "Kapu tramvaju"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas autori pieprasa valdības garantijas, ka tramvaja līnija neskars nevienu apbedījumu.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunu tramvaja līniju, kas ir ieplānota Rīgas Lielo kapu tuvumā, parakstījuši aptuveni 1500 cilvēku. Ierosinājuma autori pieprasa juridisko garantiju, ka tā neskars nevienu apbedījumu, raksta LSM.

Līdz brīdim, kamēr atbilstošie dokumenti nav sagatavoti, ir jāaptur projekta īstenošana, teikts pieteikuma tekstā.

Tramvajs iet uz depo

Petīcijas autori atklājuši pretrunas starp Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova, Satiksmes departamenta pārstāvju un Saeimas deputātu paskaidrojumiem. Tika atzīmētas atšķirības gan apgalvojumos, ka netiks skarts neviens apbedījums, gan apgalvojumos par kapsētas teritorijas apbūvi kopumā.

"Rīgas Domes 11. oktobra sēdē izplatītā tramvaja projekta ieceres shēma apliecina, ka tramvaja līnijai nepieciešamais braucamās daļas paplašinājums neapšaubāmi atradīsies kapos," — teikts petīcijas tekstā.

Turklāt iniciatīvas autori pieprasa Rīgas domei izskatīt arī citas Rīgas pilsētas un Skanstes rajona transporta attīstības shēmas. Petīcijas autori aicina valsts varas iestādes piešķirt Lielajiem Kapiem nacionālo interešu objekta statusu un veidot atbilstošu aizsargzonu.

Вице-мэра Андриса Америкса байкеры торжественно отвезли к открытию фестиваля - Sputnik Latvija
Ameriks neapmierināts ar pagalmiem un ielām Rīgā

Skanstes tramvaja līnijas projekts pazīstams, arī kā "Kapu tramvajs", tika apstiprināts Rīgas domes ārkārtas sēdē 11. oktobrī.

Tikai viena kapliča

Galvenās pretrunas un diskusijas sabiedrībā izraisīja līnijas posms Senču ielā, kas šķērso divus piemiņas kompleksus — pareizticīgo Pokrova kapsētu un 1969. gadā slēgtos luterāņu Lielos kapus.

Iepriekš Rīgas satiksmes pārstāvis Viktors Zaķis intervijā Latvijas Radio stāstīja par to, ka jaunā tramvaja līnija, kas ies pāri kapiem, skars tikai vienu kapliču, bet pat tādi nosacījumi neapmierina petīcijas autorus.

Turklāt Zaķis norādīja, ka degradēto teritoriju attīstības plānā ir iekļauta arī Skanstes iela, un tieši tāpēc nauda no Eiropas izlīdzināšanas fonda tiks ieguldīta tramvaja līnijas būvniecībā. Šeit plānots uzbūvēt daudz biroju un banku, kā arī starptautisko izstāžu centru.

Ziņu lente
0