Latvijas pārstāvis Briselē ierosina modernizēt PVN aprēķināšanu Eiropā

CC BY 2.0 / TaxRebate.org.uk / Calculator and EurosKalkulātors un eiro naudas zīmes. Foto no arhīva
Kalkulātors un eiro naudas zīmes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējo PVN sistēmu bieži lieto krāpniecisko shēmu izveidošanai, pēc Rīgas domes deputāta teiktā, tā ir jāpārveido, lai pievienotās vērtības nodoklis varētu automātiski ieskaitīties valsts kasē.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Eiropas Reģionu komitejas asamblejā aicināja komitejas pārstāvis, Rīgas domes deputāts Dainis Turlais aicina pārveidot norēķināšanas par pirkumiem sistēmu tā, lai pievienotās vērtības nodoklis automātiski tiktu pārskaitīts valsts kasē, ziņo LETA.

Монеты евро - Sputnik Latvija
Analītiķi strīdas par inflācijas līmeni Latvijā

Eiropas Komisija (EK) šī gada aprīlī publicēja Rīcības plānu PVN jomā, kas ir pirmais solis uz vienotu Eiropas Savienības (ES) PVN telpu, lai apkarotu krāpšanu un mazinātu administratīvo slogu. Turlais šodien ES reģionālo un vietējo pārstāvju asamblejā sniedza atzinumu par vienotas PVN sistēmas ieviešanu ES, kuru pieņēma un atzinīgi novērtēja Reģionu komitejas locekļi.

Viņš norādīja, ka šis ir jūtīgs un aktuāls jautājums, bet PVN sistēmu ir nepieciešams modernizēt. PVN sistēmas sadrumstalotība un sarežģītība rada lielas problēmas, īpaši pierobežas reģioniem un maziem un vidējiem uzņēmumiem.

"PVN ir nozīmīgs ieņēmumu avots katrai dalībvalstij un ES kopumā. Kopumā PVN veido apmēram 7% no visiem ES ieņēmumiem. Nodokļu politika ir viens no galvenajiem jautājumiem katrai politiskajai partijai,"- teica Turlais.

Pēc viņa teiktā, PVN ir arī otra puse, jo to bieži dēvē par krāpšanas nodokli.

"Nesakārtotā PVN sistēma ir ļāvusi izveidot fiktīvus biznesus, kas 2015. gadā, pēc aplēsēm, ir radījusi vismaz 170 miljardu eiro zaudējumus. Tiek veidotas fiktīvas kompānijas, kas var veidot fiktīvas PVN shēmas," stāstīja Turlais.

Купюра евро - Sputnik Latvija
Atcelts solidaritātes nodoklis
Krāpnieciskās sistēmas, kas ilglaicīgi darbojas, izraisa Eiropas iedzīvotāju neuzticību dalībvalstu un ES iestādēm, tāpēc ir svarīgi panākt, lai bankas sadarbotos ar nodokļu iestādēm gadījumos, kad ir aizdomas par krāpniecību PVN jomā.

Turlais norādīja, ka ir daudz diskusiju un viedokļu dažādība par vienotas PVN zonas izveidi. Tomēr viņš uzsvēra, ka katram iedzīvotājam jāsaprot, kad un cik liela daļa no samaksātā PVN tiešām nonāk Valsts kasē.

Deputāts aicināja izvērtēt iespēju ieviest brīvprātīgu sistēmu, kas elektroniskā veidā ļautu PVN summai automātiski ieskaitīties valsts kasē, bet pirkuma summai bez PVN — pārdevēja kontā.

Tāpat Turlais aicināja Eiropas Komisiju PVN sistēmas attīstīšanā iesaistīt arī vietējo un reģionālo pašvaldību pārstāvjus, lai novērstu krāpšanu.

Ziņu lente
0