Eirodeputāte lūdz Maskavu atcelt vīzas jaunākās paaudzes nepilsoņiem

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЧлен Европарламента Татьяна Жданок
Член Европарламента Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tatjana Ždanoka norādīja, ka nepilsoņiem piešķirtās tiesības iebraukt Krievijā bez vīzas ir jāuzskata par Krievijas atbalstu Latvijas iedzīvotāju kategorijai, kas tiek diskriminēta savā valstī, ņemot vērā iedzīvotāju netaisnīgo sadalījumu pilsoņos un nepilsoņos.

RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka vērsās Krievijas Ārlietu ministrijā ar oficiālu vēstuli, kurā lūdza grozīt likumdošanas aktus, kas nepieļauj jaunākā gadagājuma nepilsoņu iebraukšanu valstī bez vīzas.

14. augusta naktī Domodedovo lidostā tika aizturēta Latvijas nepilsone, kurai tika liegta iebraukšana valstī. Vēlāk Krievijas vēstniecība Latvijā paskaidroja, ka Latvijas pilngadīgie nepilsoņi, kas dzimuši pēc 1992. gada 6. februāra, nevar iebraukt Krievijā bez vīzas.

"Visiem Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem ir jābūt vienlīdzīgām tiesībām iebraukt Krievijā bez vīzas," — ir pārliecināta Ždanoka.

Politiķe nodeva Krievijas Iekšlietu ministrijas Galvenajā migrācijas pārvaldē lūgumu novērst šķēršļus, kas radušies, gados jaunajiem nepilsoņiem šķērsojot Latvijas un Krievijas robežu.

Latvijas Republikas nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vīzas jaunajiem nepilsoņiem. Rīga lūdz Maskavas paskaidrojumus

Deputāte atzīmēja, ka viņu, kā cilvēku, kas pārstāv Eiropas Savienībā dzīvojošos krievu tautības iedzīvotājus – cilvēkus, ko Krievijā dēvē par Krievijas tautiešiem ārvalstīs – neapšaubāmi uztrauc pašreizējā situācija, kādā nokļuvuši pēc 1992. gada februāra dzimušie nepilsoņi.

"Tautiešu tiesību pārkāpums neatbilst Krievijas deklarētajai politikai jautājumā par savas diasporas atbalstu ārvalstīs un kaitē Krievijas autoritātei. Es ceru, ka kļūda tiks labota," – viņa uzsvēra savā lappusē Facebook.

Politiķe pauda uzskatu, ka Latvijā nākas saskarties ar to, "ka netiek izsniegtas bezmaksas vīzas jauniešu grupu braucieniem, piemēram, uz vietām, kas saistītas ar Puškina biogrāfiju, uz sporta pasākumiem, lai gan vienošanās par vīzu režīma atvieglošanu paredz, ka vīzas kontaktiem kultūras, sporta un mediju sfērās iespējams izsniegt bez maksas."

Krievijas prezidenta dekrēts, kas atļauj Latvijas nepilsoņiem iebraukt Krievijā bez vīzas un uzturēties valstī līdz 90 dienas 180 dienu laikā, stājās spēkā 2008. gada vidū.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. No viņiem aptuveni 250 tūkstoši ir nepilsoņi — bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas palika Latvijā, taču viņu senči nav dzīvojuši republikā pirms 1940. gada.

Nepilsoņi ir valsts pastāvīgie iedzīvotāji, taču viņu tiesības ir lielā mērā ierobežotas, piemēram, viņi nevar piedalīties vēlēšanās, kā arī ieņemt noteiktus amatus valsts sektorā.

Ziņu lente
0