Vīzas jaunajiem nepilsoņiem. Rīga lūdz Maskavas paskaidrojumus

© Foto : iem.govLatvijas Republikas nepilsoņa pase. Foto no arhīva
Latvijas Republikas nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Latvijas nepilsoņi, kuri dzimuši pēc 1992. gada februāra, vairs nevarēs bez vīzas doties uz Krieviju. Šī informācija kļuva zināma pēc tam, kad pie robežas tika apturēta Maskavas Kultūras institūta studente, Latvijas nepilsone.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Latvijas vēstniecība Krievijā nosūtīja notu Krievijas Ārlietu ministrijais ar lūgumu skaidrot izmaiņas, kas nosaka, ka nepilsoņu pilngadīgie bērni vairs nevar šķērsot Krievijas robežu bez vīzas.

Tranzīta pasažieris

Oksana Karaja, Maskavas Kultūras institūta studente, pastāstīja, ka naktī uz 15. augustu viņu aizturēja Maskavas lidostā "Domodedovo". Latvijas nepilsone ieradās Maskavā no Melnkalnes un nokļuva sarežģītā situācijā. 

Krievijā viņu neielaida — robežkontroles darbinieki ieteica bez maksas doties atpakaļ vai iegādāties biļeti uz jebkuru Eiropas Savienības valsti, izņemot Latviju, jo Domodedovo nenodrošina tiešos reisus uz Rīgu. Izrādījās, ka meitenei nepieciešama vīza, par ko viņa ar izbrīnu uzzināja tikai tagad, aizturēšanas brīdī.

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Aizliegtie vārdi

"Man pastāstīja, ka nevaru bez vīzas šķērsot Latvijas un Krievijas robežu, jo esmu Latvijas nepilsone, dzimusi pēc 1992. gada. Bez vīzas var iebraukt tikai tie, kas dzimuši bijušās Padomju Savienības teritorijā. Līdz šim nekādu brīdinājumu nebija, un es, kā nepilsone, kopš 2008. gada regulāri braucu uz Krieviju. Nekad nekas tamlīdzīgs nav noticis," — stāstīja Oksana Karaja radiostacijas Baltkom ēterā.

Meitene pastāstīja, ka viņai paskaidrojuši: kopš 10. augusta stājušies spēkā grozījumi, kas nosaka: nepilsoņu bērniem ar tādu pašu statusu, kuri dzimuši pēc 1992. gada februāra, iebraukšanai Krievijā ir jāsaņem vīza saskaņā ar vispārējiem noteikumiem.

Lidostā Oksana Karaja pavadīja 14 stundas. Galu galā ar Latvijas vēstniecības Krievijā palīdzību viņai tika noformēta tranzīta vīza, lai viņa varētu nokļūt Rīgā un atrisināt jautājumu ar parasto Krievijas vīzu.

Grozījumi bez labojumiem

Latvijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka nav saņemta nekāda informācija par grozījumiem Krievijas prezidenta dekrētā, kas ļāva Latvijas nepilsoņiem bez vīzas doties uz Krieviju.

"Situācija, kādā nokļuva Oksana Karaja, ir atrisināta. Latvijas nepilsone pie robežas saņēma Krievijas vīzu, lai turpinātu ceļu. Saskaņā ar Latvijas ĀM rīcībā esošo informāciju, tuvākajā laikā tiks atjaunoti padomi ceļotājiem. Tie būs publicēti Krievijas vēstniecības Latvijā mājaslapā," — pastāstīja Latvijas ĀM pārstāve Solvita Martinsone.

Latvijas Ārlietu ministrija ieteica nepilsoņiem visos jautājumos vērsties Latvijas vēstniecībā Krievijā vai tuvākajā Krievijas vēstniecībā, pirms publicēta oficiāla informācija Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Jaunā paaudze

Krievijas vēstniecība Latvijā apstiprināja, ka pašlaik tiek gatavots detalizēts komentārs par Krievijas robežas šķērsošanu Latvijas nepilsoņiem, kas dzimuši pēc 1992. gada un nav saņēmuši PSRS pilsonību. Tiklīdz informācija būs gatava, tā tiks nekavējoties publicēta vēstniecības mājaslapā un sociālajos tīklos.

Latvijas pilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jau rudenī Latvijā tiks aizliegti krievu vārdi
Krievijas prezidenta dekrēts, kas noteica, ka Latvijas nepilsoņi var iebraukt Krievijā bez vīzām un uzturēties valstī līdz 90 dienas 180 dienu laikā, stājās spēkā 2008. gada vidū. Līdz šim brīdim Latvijas nepilsoņi pie Krievijas robežas nav aizturēti.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. No viņiem aptuveni 250 tūkstoši ir nepilsoņi — bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas palika Latvijā, taču viņu senči nav dzīvojuši republikā pirms 1940. gada.

Nepilsoņi ir valsts pastāvīgie iedzīvotāji, taču viņu tiesības ir lielā mērā ierobežotas, piemēram, viņi nevar piedalīties vēlēšanās, kā arī ieņemt noteiktus amatus valsts sektorā.

Ziņu lente
0