Politika

Drošības policija masveidā anulē termiņuzturēšanās atļaujas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis atzina, ka specdienesti anulējuši uzturēšanās atļaujas desmitiem cilvēku.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Pēc Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā un termiņuzturēšanās atļauju saņēmēju pārbaužu pastiprināšanās Drošības policija ir atteikusies pagarināt termiņuzturēšanās atļaujas vai anulējusi tās desmitiem cilvēku, Latvijas televīzijas raidījumā Rīta Panorāma atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs kritizē valdības attieksmi pret uzturēšanās atļauju programmu

Ministrs atzina, ka pašlaik termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas programmas īstenošana faktiski ir apstājusies. Pirms diskutējamo likuma grozījumu pieņemšanas ik gadus vairāki tūkstoši cilvēku lūdza termiņuzturēšanās atļaujas un parasti tās patiešām saņēma. Pašlaik plūsma ir izsīkusi. Piemēram, pēdējo trīs nedēļu laikā saņemti tikai astoņi pieteikumi.

Patiesībā Kozlovski tas tikai iepriecina. Viņš uzsvēra, ka pašlaik nav nekāda pamata ierobežot termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu, jo process nerada apdraudējumu drošībai.

Iekšlietu ministrs nenorādīja, kam tieši un kāpēc tiek atņemtas termiņuzturēšanās atļaujas. Drošības policijas aktivitāti viņš skaidroja ar to, ka specdienestiem palielināts finansējums, — šī iemesla dēļ tie pārbauda termiņuzturēšanās atļauju pretendentus un izvērtē tos, kas uzturēšanās atļauju jau ir saņēmuši.

Problēmas pirmsākumi

Imigrācijas likuma grozījumi stājās spēkā 2016. gada 1. jūlijā. Tie nosaka, ka jaunajiem termiņuzturēšanās atļaujas saņēmējiem par atļaujas termiņa pagarināšanu nāksies maksāt 5 tūkstošus eiro par katru ģimenes locekli. Vēl vairāk: Ministru kabinets ir ieguvis tiesības vērtēt termiņuzturēšanās atļauju ietekmi uz nacionālo drošību vai valsts ekonomisko attīstību un uz noteiktu laiku ieviest ierobežojumus uzturēšanās atļauju izsniegšanai trešo valstu pilsoņiem. Pie tam kritēriji varētu būt visdažādākie – sākot no trešo valstu pilsoņu skaita Latvijā līdz pat šo cilvēku koncentrācijai noteiktā teritorijā.

Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ķīnieši vairs nevēlas saņemt uzturēšanās atļaujas Latvijā

Jāpiebilst, ka Ministru kabinetam tagad ir tiesības izdot noteikumus par to, kādu tieši valstu pilsoņiem tiek ierobežota termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana un uz kādu laiku. Ierobežojumus būs iespējams ieviest visās jomās – attiecībā uz termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu par ieguldījumu uzņēmumu pamatkapitālā, nekustamo īpašumu pirkumu, valsts vērtspapīru iegādi vai pastarpinātām parādu saistībām Latvijas bankās.

Likumā iekļauta arī norma, kas, pieņemot lēmumu par termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu, ļauj izmantot ne tikai Drošības policijas, Satversmes aizsardzības biroja, Valsts policijas un līdzīgu ārvalstu dienestu rīcībā esošo informāciju, bet arī Militārās izlūkošanas un drošības dienesta sniegtos datus. Pilnīgi pietiek ar aizdomām par to, ka ārvalstnieks varētu apdraudēt valsts drošību, un termiņuzturēšanās atļauja viņam netiks izsniegta.

Ziņu lente
0