Nils Ušakovs kritizē valdības attieksmi pret uzturēšanās atļauju programmu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasRīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izsniegto uzturēšanās atļauju skaits samazinās, tāpēc ģimenes, kas cerēja uz valsts atbalstu pirmā mājokļa iegādei, tagad būs spiestas maksāt augstāku kredīta procentu likmi.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik.  Rīgas mērs Nils Ušakovs kritizēja situāciju, kas izveidojusies Latvijā termiņuzturēšanās atļauju izniegšanas jomā.

Rīga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ķīnieši vairs nevēlas saņemt uzturēšanās atļaujas Latvijā

Izsniegto uzturēšanās atļauju skaits strauji samazinās, tāpēc pirmā mājokļa iegādes atbalsta programma, iespējams, tiks daļēji komercializēta, šodien pavēstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašerādens. Viņš paskaidroja, ka programma saņem finansējumu no līdzekļiem, ko ienes termiņuzturēšanās atļauju programmas  īstenošana.

Uzturēšanās atļaujas izsniedz retāk, toties biežāk atņem

"Tas nozīmē, ka turpmāk ģimenēm, kas vēlas saņemt garantiju, nāksies maksāt papildu procentus," – paskaidroja ministrs. Viņš piezīmēja, ka ģimenei ar trim bērniem, saņemot garantiju 200 tūkstošu eiro apmērā mājokļa iegādei, procentu likmei tiks pieskaitīti 1,7%.

Ušakovs savā lapā sociālajā tīklā Facebook izveidojušos situāciju nosauca par "idiotu karnevālu".

"2014. gadā nacionālisti iedzina kapā uzturēšanās atļauju programmu. Līdztekus ierastajām nacionālistiskajām runām skanēja argumenti jauno ģimeņu aizsardzībai."

"Ārvalstnieki pērk lielu skaitu dzīvokļu. Dzīvokļi kļūst dārgāki, tādēļ  jaunās ģimenes nevar nopirkt dzīvokli. Dzīsim ārā ārzemniekus, un savējiem viss būs lētāks." Normāla retorika a la dombrava.

Kontrargumenti par to, ka uzturēšanās atļauju klienti pērk dzīvokļus pavisam citā tirgus segmentā (tas ir, Jūrmalā vai klusajā centrā, nevis 602. sēriju Imantā), uz nacionālistiem neiedarbojās. Programma beidzās. Taču 602. sērija Imantā nav palikusi lētāka. Krievijas iedzīvotāji nepirka 602. sēriju Imantā.

Un tomēr! No uzturēšanās atļauju programmas tika finansēta jauno ģimeņu valsts atbalsta programma mājokļa iegādei. Uzturēšanās atļauju programmas ienākumu vairs nav. Arī atbalsts būs mazāks. Šahs un mats," – rakstīja Ušakovs.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis aprīļa beigās nosūtīja Saeimai atkārtotai izskatīšanai Imigrācijas likuma grozījumus. Tie noteica, ka ārvalstnieks varēs saņemt termiņuzturēšanās atļauju, iegādājoties divus nekustamos īpašumus ārpus Rīgas, Rīgas rajona un Jūrmalas robežām. Kopējā nekustamo īpašumu vērtība nevar būt mazāka par 250 tūkstošiem eiro.

Pie tam deputāti nolēma, ka termiņuzturēšanās atļaujas pagarināšana maksās 5 tūkstošus eiro, toties to pazaudēt varēs arī par nodokļu parādu 150 eiro apmērā.

Termiņuzturēšanās atļauja: cik jāmaksā par brīvības dvesmu

Mazinās termiņuzturēšanās atļauju gribētāju skaits. Mazāk ir to, kas gribēja saņemt to par investīcijām uzņēmējdarbībā un finansiālajām investīcijām, gan arī to, kas vēlējās nopirkt nekustamo īpašumu Latvijā, jo pirkuma nepieciešamā vērtība ir augusi no 150 tūkstošiem līdz 250 tūkstošiem eiro.

Aģentūras LETA rīcībā esošie dati liecina, ka pēdējo divu gadu laikā kopš grozījumu stāšanās spēkā pieprasītas tikai 250 termiņuzturēšanās atļaujas par nekustamā īpašuma pirkumu. Vairāk nekā 60% cilvēku, kas vēlas pārcelties uz dzīvi Latvijā, ir Krievijas iedzīvotāji. Otro vietu ieņem Ukrainas pilsoņi, aiz viņiem seko ķīnieši.

Ziņu lente
0