Cūku mēris tuvojas Rīgai

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasSivēni. Foto no arhīva
Sivēni. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slimība konstatēta Ķeguma novada Rembates pagastā.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Speciālisti konstatējuši vairāk nekā 10 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā Latvijas teritorijā.

Veterināru darbs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijā rada satraukumu ĀCM izplatīšanās Baltijas valstīs

Aģentūra LETA informē, ka no 13. līdz 17. jūnijam Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta inspektori fiksējuši 13 jaunus saslimšanas gadījumus, pie tam pirmo reizi slimība reģistrēta Ķeguma novada Rembates pagastā.

Aizgājušajā nedēļā divi ĀCM gadījumi tika konstatēti Kocēnu novada Kocēnu pagastā, pa vienam – Daugavpils novada Kalupes un Brantu pagastā, Madonas novada Bērzaunas pagastā, Gulbenes novada Lizuma un Stradu pagastā, Viļakas novada Šķilbēnu pagastā, Ogres novada Lauberes pagastā, Limbažu novada Viļķenes pagastā un Valkas novada Vijciema pagastā.

Kopumā šogad konstatētas 484 ar ĀCM slimas mežacūkas 50 novadu 153 pagastos, kā arī divās pilsētās — Pļaviņās un Rēzeknē. Pērn tika atrastas 1048 ar ĀCM inficētas mežacūkas.

Āfrikas cūku mēra uzliesmojums - Sputnik Latvija
Jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi Latvijā

Āfrikas cūku mēris (Montgomerija slimība) – ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem.

Infekcijas perēkļa konstatēšanas gadījumā tiek iznīcinātas visas cūkas 20 km rādiusā no tā. Mājas cūku populācijā Āfrikas cūku mēris kopš tā sākuma 2014. gada jūnijā skāris 213 cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Salacgrīvas, Alojas un Daugavpils novadā.

Iepriekš bažas par ĀCM izplatīšanos Baltijas reģionā pauda Krievijas lauksaimniecības nozares kontroles iestādes Rosseļhoznadzor reģionālās pārvaldes pārstāvji. Kaļiņingradas apgabalā, kas robežojas ar inficētajām teritorijām, Rosseļhoznadzor informēja, ka slimības dinamika var apdraudēt dzīvniekus Krievijas teritorijā, kur kopš gada sākuma reģistrēti 15 ĀCM perēkļi: astoņi no tiem – mājas cūku vidū, septiņi mežacūku populācijā.

Ziņu lente
0