Jauni Āfrikas cūku mēra gadījumi Latvijā

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasĀfrikas cūku mēra uzliesmojums
Āfrikas cūku mēra uzliesmojums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā fiksēti astoņi Āfrikas cūku mēra gadījumi. Trīs pagastos slimība konstatēta pirmo reizi.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori Latgalē un Vidzemē konstatējuši astoņus jaunus Āfrikas cūku mēra gadījumus mežacūku vidū, ziņoja Sputnik.Igaunija, atsaucoties uz ziņu aģentūras BNS rīcībā esošo informāciju.

Trīs pagastos slimība konstatēta pirmo reizi, pavēstīja Latvijas PVD pārstāvji.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) konstatēts meža cūkām Viļakas novada Medņevas pagastā, Rēzeknes novada Dricānu pagastā, kā arī Pļaviņu novada Klintaines pagastā – katrā no tiem atrasta viena slima mežacūka.

ĀCM konstatēts trim meža cūkām Strenču novada Plāņu pagastā un divām – Ogres novada Meņģeles pagastā.

Šogad ĀCM ir atklāts kopumā 366 meža cūkām 44 novadu 122 pagastos. Kopš 2014. gada kopumā ir konstatēta 1631 ar ĀCM slima meža cūka.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi tika konstatēts 2015. gada 9. septembrī.

Igaunijā 2016. gada pirmajos divos mēnešos Āfrikas cūku mēris diagnosticēts jau 460 meža cūkām

Igaunijas varas iestādes vēsta, ka pagājušajā gadā gūtā pieredze cīņā pret cūku mēri ir likusi konstatēt vairākas problēmas, tostarp arī nepietiekamu iestāžu darba koordināciju.

Krievijas lauksaimniecības kontroles iestādes jau ir paudušas satraukumu sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Eiropā.

"Īpašu satraukumu šajā jautājumā izraisa vienotu cīņas metožu trūkums ES dalībvalstīs un atšķirības kontroles dienesta darbā. Autoritatīvi eksperti prognozē, ka, saglabājoties pašreizējam ĀCM izplatīšanās ātrumam, iespējams, apdraudēta būs arī Vācija, Moldāvija un Rumānija," – atzīmēja Krievijas valsts iestādes pārstāvji.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusu infekcija, no kā cieš cūku dzimtas dzīvnieki. Vietās, kur slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums nodara cūkkopjiem lielus zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Ziņu lente
0