LM pārstāvis skaidro, vai Latvijā nepietrūks naudas pensijām

© liepajaPensijas vecuma sieviete. Foto no arhīva
Pensijas vecuma sieviete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo iemaksu maksātāju skaits valstī nemitīgi krītas, un gadījumā, ja Latviju pametīs vēl 200 tūkstoši cilvēku, iespējamas grūtības ar pensiju izmaksām.

RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Valsts  pildīs savas saistības pensionāru priekšā, ja valstī neiestāsies ekonomiskais un demogrāfiskais "šoks", intervijā Latvijas avīze pavēstīja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks.

Viņš uzsvēra, ka bažām nav iemeslu, taču pastāv zināms risks, tāpēc gan politiķiem, gan sabiedrībai kopumā nāktos būt modrībā.

Labklājības ministrijas pārstāvis paskaidroja, ka pensiju sistēmas modelēšanai tiek izmantotas Eurostat prognozes demogrāfiskās situācijas jautājumā.

© Sputnik / Ekaterina StarovaCik cilvēki ir pametuši Latviju
Cik cilvēki ir pametuši Latviju - Sputnik Latvija
Cik cilvēki ir pametuši Latviju

"Mums Latvijā gan ar demogrāfiskajām prognozēm līdz šim nav īsti vedies, jo sākotnēji, modelējot sistēmu, netika prognozēts tik liels aizbraucēju skaits," – atzina Alliks.

"Ja vēl par 200 000 samazinātos sociālo iemaksu veicēju skaits, tad varētu rasties problēmas," – atzīmēja  Alliks.

Tomēr viņš piebilda, ka demogrāfiskās prognozes tik drūmu ainu tomēr nerada.

Jāpiebilst, ka darbspējīgo iedzīvotāju skaits valstī nemitīgi krītas. Pēdējo 14 gadu laikā Latviju ir pametuši 238 tūkstoši cilvēku, liecina Ekonomikas ministrijas apkopotie dati. Spēcīgākais emigrācijas vilnis bija vērojams 2009. gadā – uz ārvalstīm devās 125 tūkstoši iedzīvotāju.

Женщина кормит голубей - Sputnik Latvija
Rubļi pret eiro: cik maksā pensija Latvijā un Krievijā

Centrālās statistikas pārvaldes dati norāda, ka 2010. gadā Latvijā uz katru pensionāru bija 3,1 persona darbaspējīgā vecumā, šobrīd – 2,7 darbaspējīgie, un 2030. gadā, šis skaitlis varētu sasniegt 2,4 darbaspējīgos uz vienu pensionāru saskaņā ar Eurostat prognozēm.

Minētā prognoze sastādīta, ņemot vērā pensijas vecuma palielināšanos līdz 65 gadiem. LM valsts sekretāra vietnieks norādīja, vidējais mūža ilgums Latvijā pieaug gan sieviešu, gan vīriešu vidū, taču vēl arvien ir vērojama liela atšķirība starp abu dzimumu mūža ilgumu – vīrieši daudz biežāk cieš dažādos negadījumos vai paši sabojā veselību. Vidēji pašlaik cilvēki pavada pensijā 19 gadus.

Ingus Alliks atzina, ka lielākā daļa Eiropas valstu pieliek lielas pūles, lai stabilizētu savu pensiju sistēmu, un šiem mērķiem parasti tiek izmantoti divi instrumenti – pensijas vecuma celšana vai darbaspējīgo cilvēku piesaistīšana savai valstij.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatvijas pensijas
Latvijas pensijas - Sputnik Latvija
Latvijas pensijas

 

Ziņu lente
0