Viedoklis

Rubļi pret eiro: cik maksā pensija Latvijā un Krievijā

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Pāriet pie mediju bankasЖенщина кормит голубей
Женщина кормит голубей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts izmaksāto vecuma pensiju Latvijā saņem aptuveni 15 000 cilvēku, karavīra izdienas pensija tiek izmaksāta vēl aptuveni 13 000 cilvēku. Sputnik noskaidroja, kā krīze un sarukušais rubļa kurss ietekmējuši pensionāru dzīves līmeni.

RĪGA, 24. feb — Sputnik. Pirmskrīzes laikos pirmspensijas vecuma aprindās Latvijā "modē nāca" Krievijas pilsonība. Šī tendence skāra pat etniskos latviešus. Tagad situācija ir mainījusies – daži jaunie Krievijas pilsoņi vēlas atgūt Latvijas pilsonību. Vladimirs Dorofejevs centās noskaidrot, kas slēpjas aiz šīm jaunajām vēsmām.

"Gadu nasta liek sevi manīt, taču līdz pensijai vēl tālu? Apnicis gaidīt palīdzību no valsts? Veselība vairs nav tāda kā jaunībā? Nav darba, taču rēķinus nākas maksāt ik mēnesi? Pensijas vecums arvien aug, bet pensijas apmērs sarūk."

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Liela daļa Latvijas iedzīvotāju iztiek ar 450 eiro mēnesī vai mazāk
Satraucošos jautājumus pavisam nesen saviem lasītājiem uzdeva bezmaksas avīzes, ko pastnieki meta visās pastkastītēs. "Mēs zinām risinājumu! Latvijas iedzīvotājiem ir lieliska iespēja saņemt Krievijas Federācijas pilsonību!" – dzīvespriecīgi piedāvāja sludinājums. Patiešām, Krievijā pensijas vecums ir mazāks, stāžā tiek ņemts vērā dienests padomju armijā. Taču Krievijas pensija tiek izmaksāta rubļos, kas salīdzinājumā ar eiro nav īpaši stabila valūta. Taču pirms sankciju kara par to neviens īpaši nedomāja.

"Man ir 62 gadi. Nu jau kādus trīspadsmit gadus vienīgais darbs, ko man piedāvā, ir sarga vieta ar algu konvertā, — Sputnik stāsta Krievijas pensionārs Anatolijs Čislovs. – Līdz Latvijas pensijai vēl nodzīvojis neesmu, un ar katru gadu pensijas vecums aizvien attālinās. Pirms diviem gadiem es nolēmu lūgt Krievijas pilsonību un līdz ar to arī pensiju. Summa nav liela, jo darba stāžā tika ierēķināti tikai PSRS laikā nostrādātie gadi. Veselus divdesmit piecus gadus neierēķināja, taču arī tā ir labāk, nekā pavisam neko nesaņemt."

Kā atteikties no Latvijas pilsonības >>>

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē Sputnik uzzināja, ka ik gadus desmitiem cilvēku atsakās no Latvijas pilsonības, lai saņemtu Krievijas pasi. Pēdējo trīs gadu statistika liecina, ka lielākais šādu iesniegumu skaits tika saņemts 2014. gadā, vēlāk skaitļi tikai kritās: 2013. gadā no Latvijas pilsonības atteicās 220 cilvēki, no tiem 109 cilvēki saņēma Krievijas pilsonību. 2015. gadā no Latvijas pilsonības atteicās 179 cilvēki, un 98 cilvēki kļuva par Krievijas pilsoņiem.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs demonstrē citus datus: pagājušā gada laikā Krievijas pilsonību ir pieņēmuši 1500 Latvijas iedzīvotāji, 2014. gadā – 2500. Uz Krievijas pilsonību lielākoties pretendē pirmspensijas vecuma cilvēki.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Pelēkā alga – maza pensija: kā dzīvot bez uzkrājumiem
"Gribu piezīmēt, ka mēs nevienu neaicinām pieņemt Krievijas pilsonību, — preses konferencē stāstīja Vešņakovs. – Taču, ja cilvēkiem tāda vēlme ir radusies, lielākoties mēs neatsakām. Pašlaik, ņemot vērā rubļa kursa svārstības, gribētāju skaits ir krities, tomēr cilvēki nāk vēl joprojām."

Vēstnieks stāsta, ka noteiktas kategorijas pensionāriem izmaksātās pensijas nav mainījušās. Tie ir militārie pensionāri. Viņi saņem pensiju ES valūtā, kas fiksēta aizpagājušā gada līmenī. Viņiem maksā Aizsardzības ministrija, kam izstrādāti savi noteikumi. Krievija atbalsta arī Lielā Tēvijas kara veterānus. Latvijā to ir vairs tikai 3 000. "Diemžēl šis atbalsts tiek izsniegts rubļos, un kursa svārstību dēļ summa ir mazāka," – paskaidro Vešņakovs.

Pašlaik pensijas vecums Latvijā gan vīriešiem, gan sievietēm sastāda 62 gadus un 9 mēnešus. Ik gadus tas palielinās par 3 mēnešiem. Pensijas vecums sievietēm Krievijā – 55 gadi, vīriešiem – 60. Pašlaik dzirdamas diskusijas par pensijas vecuma palielināšanos, taču Krievijā tās ir tikai sarunas, bet Latvijā – jau gatavi plāni. Ikviens pirmspensijas vecuma cilvēks pats var parēķināt, kad viņš varēs pretendēt uz Latvijas pensiju.

Noskaidrojiet vecumu, kādā jūs Latvijā varēsiet doties pensijā>>>

"Pirms gada paliku bez darba, un nu jau veselu gadu neko nevaru atrast, — stāsta kādreizējā valūtas kasiere Tatjana Avotiņa. – Gada laikā veselība ir pasliktinājusies, un liela nozīme ir jebkādiem ienākumiem. Nopietni domāju par iespēju saņemt Krievijas pilsonību, taču par šādu soli neizšķīros. Man ļoti svarīga ir veselības aprūpe, un pakalpojumi, ko Latvijas pilsoņi šeit saņem bez maksas, Krievijas pilsoņiem maksā bargu naudu. Bez tam pensija, kurā nav ierēķināti 25 darba gadi, ir pamaza."

Sputnik aptaujāto Krievijas pensionāru vidējā pensija Latvijā ir 80-150 eiro. Vidējā Latvijas pilsoņu pensija  sastāda 250-300 eiro. Tiesa, Krievijas pilsoņi var saņemt arī Latvijas pensiju. Tā tiek aprēķināta, ja Krievijas pilsonis ir Latvijā strādājis vismaz 15 gadus un par viņu maksāti sociālie nodokļi. Taču daudzi ir strādājuši par konverta algām, tāpēc ne visiem ir tiesības uz Latvijas pensiju.

Kā aprēķināt Latvijas pensiju >>>

Kā aprēķināt Krievijas pensiju >>>

"Gribēju kļūt par Krievijas pilsoni, taču, godīgi sakot, nobijos, — atzīstas kādreizējā grāmatvede Olga Lapteva. – Dzīvoju Latvijā, un attiecības mūsu valstu starpā par ideālām nosaukt nevar. Ja nu pēkšņi vienā jaukā dienā visiem Krievijas pilsoņiem teiks "čemodāns-stacija-Krievija"? Dažās latviešu avīzēs tas ir bieži lasāms piedziedājums. Latvijas ĀM gan pagaidām neko tamlīdzīgu nenorāda, taču sajūta ir neomulīga. Pašlaik saņemu pirmstermiņa Latvijas pensiju – iznāk tikai nedaudz vairāk par 100 eiro. Gaidu 63. dzimšanas dienu, tad saņemšu Latvijas pensiju pilnā apmērā. Sanāks apmēram 140 eiro."

Jau divus gadus – kopš Ukrainas krīzes un sankciju kara daudzi Krievijas pensionāri Latvijā savā kabatā jūt rubļa kursa svārstības: dažam pensija samazinājusies par astoto daļu, taču ir arī tādi, kas saņem uz pusi mazāk.

"Esmu Aeroflotes pensionārs. Divdesmit gadi aizvadīti civilajā aviācijā, — stāsta Aleksandrs Karatjans. – Pie mums viens gads tiek rēķināts kā divi, un, aizejot pensijā, domāju, ka kapeikas skaitīt nenāksies. Taču iznāca citādi. Vispirms biju Latvijas pensionārs. Pensija bija maza – 240 eiro. Pirms sešiem gadiem saņēmu Krievijas pilsonību un sāku saņemt Krievijas pensiju – 20 tūkstošus rubļu. Saskaņā ar 2014. gada kursu iznāca apmēram 390 eiro. Starpība bija jūtama. Taču pēc tam sākās notikumi Ukrainā, sankcijas… pašlaik, pārrēķinot vietējā naudā, saņemu 160 eiro. Ziniet, acumirklī izjutu vispasaules finansiālo krīzi."

Pensionārs vairāk cer uz to, ka rubļa kurss celsies, nevis uz to, ka izdosies atrast normālu darbu. Par iespējām no jauna mainīt pilsonību gan nedomā – Aleksandrs tic Krievijai un ir pārliecināts, ka krīze nebūs mūžīga.

Tiesa, daudzi netic gaišajai Krievijas nākotnei un nav gatavi pagaidīt.

"Jau trīskārt esmu nolādējis savu nepacietību, — sūdzas Krievijas pensionārs, latvietis Pēteris Kupča. – Savulaik pieprasīju Krievijas pilsonību, lai paspētu pensiju saņemt, pirms zārkā jāliekas. Nesen sasniedzu Latvijā paredzēto pensijas vecumu un tagad gribu atkal kļūt par Latvijas pilsoni. Latvijas pensija tomēr ir lielāka."

"Aizgāju uz PMLP, un tur man saka: "Godātais Krievijas pilsoni! Mēs jums piešķīrām uzturēšanās atļauju. Pagaidām tas ir viss! Ja nu esat atteicies no Latvijas pilsonības, atpakaļ mēs jūs pieņemsim tikai pēc uzturēšanās atļaujas termiņa beigām, tātad pēc trim gadiem, ja labi uzvedīsieties. Tad piešķirsim jums tiesības naturalizēties, tas ir, nokārtot valodas un Latvijas vēstures eksāmenus. Ja parādīsiet labas zināšanas, saņemsiet pilsonību. Es viņiem saku: paklau, es taču esmu savējais, latvietis! Bet man atbild, ka noteikumi visiem esot vienādi. Tu tagad neesi nekāds latvietis. Kad nokārtosi eksāmenus, būsi atkal latvietis," – stāsta Kupča.

Kā no jauna saņemt Latvijas pilsonību>>>

Pašlaik Krievijas vecuma pensiju Latvijā saņem aptuveni 15 000 cilvēku, vēl 13 000 piešķirta Krievijas militārā pensija. Daļu naudas cilvēki saņem no Krievijas pensiju fonda, daļu – ar vietējās valsts aģentūras VSAA starpniecību. VSAA preses sekretāre Iveta Daine pastāstīja Sputnik, ka pērnā gada decembrī VSAA izmaksājusi Krievijas vecuma pensijas 9026 cilvēkiem – par diviem tūkstošiem vairāk nekā jūlijā. Vidējā VSAA izmaksātā Krievijas pensija sastāda — 115,43 eiro. Jāpiebilst, ka vidējais Latvijas pensijas apmērs sastāda 292,76 eiro.

Latvijas pensijas - Sputnik Latvija
Ko Latvijā iespējams nopirkt par minimālo pensiju.
Ziņu lente
0