Politika

Maksims Koptelovs pārsūdzējis tiesas spriedumu

© SputnikФлешмоб в социальных сетях в поддержку Коптелова и Бартецкого
Флешмоб в социальных сетях в поддержку Коптелова и Бартецкого - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav pierādījumu tam, ka apsūdzētais ir nepārprotami aicinājis likvidēt valsts neatkarību, sacīja Ilona Bulgakova, Maksima Koptelova advokāte.

RĪGA, 4. maijs – Sputnik. Maksims Koptelovs, kam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz pusgadu par aicinājumu parakstīties internetā zem amizantas petīcijas par Latvijas pievienošanu Krievijai, pārsūdzējis spriedumu, informēja tiesā.

2014. gada martā Maksims Koptelovs publicēja vietnē avaaz.org petīciju, kurā norādīja, ka visiem republikas iedzīvotājiem būs pieejamas lielas attīstības perspektīvas, "daudz lielākas nekā, atrodoties Eiropas Savienībā," bet algas, pensijas un pabalsti daudzkārt labvēlīgāki dzīvei, ja Latvija iestāsies Krievijas sastāvā. Noslēgumā autors piezīmēja, ka tas ir joks. Petīciju parakstīja vairāk nekā septiņi tūkstoši cilvēki.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Maksims Koptelovs: joks, nevis aicinājums gāzt varu

Februārī Rīgas Kurzemes rajona tiesa piesprieda Koptelovam sešus mēnešus ilgu cietumsodu. Koptelova advokāte Ilona Bulgakova tiesas spriedumu pārsūdzēja. Lieta tika nodota Rīgas apgabaltiesā.

Juriste paskaidroja, ka tiesā netika iesniegti pierādījumi, kas apliecinātu: apsūdzētais nepārprotami aicinājis likvidēt valsts suverenitāti. Agrāk Bulgakova pavēstīja, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu, jo tas ir "Latvijas kauna traips". Par Koptelova spriedumu sašutumu pauda arī sabiedriskās organizācijas un politiķi.

"Šāds sods ir pārāk bargs. Paskatīsimies, kādi būs tiesas motīvi. Tas ir ļoti slikts precedents vārda brīvības jomā," — paziņoja Bulgakova.

Es esmu Koptelovs & Barteckis

14. aprīlī Drošības policija ierosināja vēl vienu krimināllietu — pret blogeri Denisu Bartecki, kurš publicēja petīciju par Latvijas pievienošanu ASV. Viņa dzīvesvietā tika veikta kratīšana.

Barteckis sarunā ar Sputnik korespondentu atzina, ka publicējis petīciju atbildei uz "muļķīgo un absurdo sodu, kas piespriests Maksimam Koptelovam"."Ja jau cilvēkam par

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs Briselē runāja par vārda brīvību Latvijā
joku piespriež pusgada ieslodzījumu, es nolēmu novest situāciju līdz absurdam un piedāvāt pievienot Latviju ASV. Mūsu sistēma šo petīciju uzskata par Latvijas valsts neatkarības apdraudējumu. Tāpēc pret mani ir ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 82. panta 1. daļas — publisks aicinājums likvidēt Latvijas Republikas valstisko neatkarību. Saskaņā ar šo pašu pantu tika uzrādīta apsūdzība arī Maksimam Koptelovam."

Aicinājums parakstīties par Latvijas iekļaušanu ASV sastāvā avaaz.org portālā tika publicēts februārī līdz ar aicinājumu pievienot Republiku Galaktiskajai impērijai. Šīs petīcijas autors, žurnālists Alekss Aļohins, pēc lietas ierosināšanas pret Bartecki, pieļāva, ka DP varētu ierasties arī pie viņa.

Ziņu lente
0