Politika

Lato Lapsa par Krimināllikuma grozījumiem

© Sputnik / Tabildi Kadyrbekov / Pāriet pie mediju bankasИсправительные колонии
Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālists Lato Lapsa intervijā izteica pieņēmumu par to, ka grozījumu autori iepriekšējā dzīvē, iespējams, bijuši NKVD darbinieki.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Portāla Pietiek.com žurnālists un galvenais redaktors Lato Lapsa intervijā žurnālam "Atvērtā pilsēta" pastāstīja, ko domā par jaunajiem Krimināllikuma grozījumiem.

Pēc viņa domām, situācija ir absurda: tas, ko pašlaik dēvē par hibrīdkaru – konflikts Ukrainā un Krimas atdalīšanās, notika 2014. gadā. Un tagad, divus gadus vēlāk, Solvita Āboltiņa un Gaidis Bērziņš pēkšņi apķērušies, ka notiek hibrīdkarš un mēs esam neaizsargāti. Ja grozījumi tiktu pieņemti 2014. gadā, tos varētu skaidrot ar trauksmaino situāciju kaimiņvalstī, taču pašlaik tiem pamatojuma nav.

Grozījumi Lapsam atgādināja situāciju PSRS 30. gados. Arī tolaik represijas un tīrīšanas nesākās vienā rāvienā. Daudziem šķita, ka valdība, protams, pieņem ne īsti pareizus lēmumus, taču drīz vien viss nokārtosies. Žurnālists piezīmēja, ka cilvēki, kas grozījumus sagatavoja, iepriekšējā dzīvē esot strādājuši NKVD, XX gadsimta 30. gados.
Viņaprāt, grozījumi parādījušies tāpēc, ka pie varas stūres stāvošie baidās, ka viņiem varētu atņemt to, ko viņi uzskata par savu. Agrāk viņi baidījās no referendumiem, taču ar šo bēdu izdevās tikt galā – tagad ir gandrīz neiespējami organizēt referendumu "no lejas". Tagad varasvīri satraukušies par parasto cilvēku viedokli.

Arī agrāk Lato Lapsa asi izteicās par grozījumiem un paziņoja, ka normālā, demokrātiskā valstī nav iedomājams sods par esošās iekārtas kritizēšanu.

Saeimas deputāti 21. aprīlī otrajā lasījumā pieņēma Krimināllikuma grozījumus. To sarakstā tika dzēsts punkts par valsts noslēpumu, kas, pēc Latvijas Žurnālistu asociācijas domām, varētu traucēt darbā medijiem, taču tas ir izslēgts uz laiku, līdz brīdim, kad noskaidrosies Eiropas Cilvēktiesību tiesas viedoklis. Citi grozījumi, kas paredz brīvības atņemšanu par darbību, kas vērsta pret neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu, ir pieņemti.

Ziņu lente
0